Στον περίβολο του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης στην Παλιά Λευκωσία συναντάμε το μνημείο της Ουρανίας Κοκκίνου. Η προτομή της συνοδεύεται με κάποια λόγια για τη ζωή και τη δράση της.

Η Ουρανία Κοκκίνου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1930 και πέθανε το 1993. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μάλιστα ήταν η πρώτη γυναίκα θεολόγος στην Κύπρο. Επιστρέφοντας από τις σπουδές της διορίστηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Υπηρέτησε τη Μέση εκπαίδευση, ως καθηγήτρια, μέχρι και την αφυπηρέτηση της το 1990, ενώ διετέλεσε και διευθύντρια.

‘Έντονη υπήρξε η δράση της στο απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Μαζί με τις δυο αδελφές της συνελήφθησαν και κλείστηκαν στα κρατητήρια. Αποτέλεσε την ηγέτιδα της ΟΧΕΝ(=Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νεανίδων), η οποία είχε φιλανθρωπική, πολιτιστική αλλά και εθνική δράση.

Υπήρξε πιστή και στενή συνεργάτης με τον εθνάρχη Μακάριο, με τον οποίο συνεργάστηκαν από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέχρι και το τέλος της ζωής του. Ίδρυσε την Παγκύπρια Πορεία Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, της οποίας ήταν πρόεδρος μέχρι το θάνατό της. Το σωματείο διοργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την παραχώρηση υποτροφιών σε νέους και νέες για ανώτερες σπουδές.