Η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης…αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα που συνοδεύει την πόλη της Λευκωσίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Και πράγματι η πρωτεύουσα της Κύπρου αποτελεί μια από τις πόλεις της Ευρώπης που πέρασε από κατακτήσεις, πολέμους, εσωτερικές συγκρούσεις και που όλα αυτά τα γεγονότα αποτυπώνονται στους δρόμους της, σε κάθε γωνιά της. Μπορεί για πολλούς να αποτελεί μια άχαρη πόλη χωρίς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στα κτίρια της, εντούτοις η πόλη της Λευκωσίας αποτελεί ένα υπαίθριο – ζωντανό μουσείο που εάν της ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να σας διηγηθεί την ιστορία όχι μόνο της ίδιας της πόλης αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Λευκωσία

Ήδη η ιστορία της πόλης ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και από τότε η κατοίκηση της υπήρξε σχεδόν συνεχής. Από την αρχαιότητα μάλιστα υπήρξε έδρα ενός από τα αρχαία βασίλεια του νησιού έχοντας την ονομασία Λήδρα. Η πόλη αναφέρεται ως Λευκουσία κατά τα βυζαντινά χρόνια, όπου και γίνεται πρωτεύουσα λίγο μετά το 965 μ.Χ., όταν η Κύπρος απαλλάχτηκε από τον αραβικό κίνδυνο και επανεντάχθηκε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τότε οι Βυζαντινοί μετέφεραν την έδρα της διοίκησης τους στη Λευκωσία , στο κέντρο περίπου του νησιού και έκτοτε παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου.

Άγαλμα Ελευθερίας Λευκωσία

Η ξενάγηση στην πόλη ξεκινά από το ιστορικό κέντρο, ένα από τα ομορφότερα σημεία της πρωτεύουσας, το οποίο έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί. Το μοντέρνο και το σύγχρονο έρχεται και σμίγει αρμονικά με το παρελθόν και τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Αγκαλιασμένη από τα πέτρινα τείχη, τα οποία έκτισαν οι Ενετοί στην προσπάθεια τους να αποκρούσουν τους Οθωμανούς κατά την εισβολή τους στην πόλη, η οδός Λήδρας αποτελεί ένα πεζόδρομο που σφύζει από ζωή και φιλοξενεί αμέτρητα καταστήματα, καφεστιατόρια, μπαρ κ.α.

Λευκωσία

Σεργιανίζοντας στα στενά γραφικά δρομάκια της μπορείτε να επισκεφτείτε ένα μεγάλο αριθμό Ορθόδοξων εκκλησιών, δείγματα μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας. Άγιος Τριφύλλιος, πολιούχος άγιος της Λευκωσίας, Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Τρυπιώτης, Άγιος Σάββας αποτελούν μόνο κάποιες από τις εκκλησίες. Ξεχωρίζουν το καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, δίπλα από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, που φέρει εξαίρετες τοιχογραφίες του 18ου – 19ου αιώνα, καθώς και η Παναγία της Φανερωμένης , ένας ορθόδοξος ναός στον οποίο φυλάσσονται ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια και μεγάλης αξίας εικόνες, ενώ στον περίβολο του βρίσκεται το Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου του 1821.

Παναγία της Φανερωμένης Λευκωσία

Παναγία της Φανερωμένης

Ο πεζόδρομος καταλήγει στην Πράσινη Γραμμή και στο Μουσείο – Παρατηρητήριο της Λήδρας. Από τον τελευταίο όροφο του Παρατηρητηρίου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία μέσω τηλεσκοπίου ή κιαλιών να απολαύσουν την πανοραμική θέα της ελεύθερης και της κατεχόμενης Λευκωσίας. Μελανό σημείο αποτελούν τα πολυβολεία, τα φυλάκια, η σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο που υπενθυμίζουν στον επισκέπτη τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής.

Λευκωσία

Το ομορφότερο μέρος της Παλιάς Πόλης της Λευκωσίας αποτελεί η Λαϊκή Γειτονιά, μια περιοχή που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση του παλιού χαρακτήρα της Παλιάς Λευκωσίας και την προβολή της Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτισμού, καθώς και τη δημιουργία χώρων πώλησης τοπικών προϊόντων. Αξίζει να χαθείτε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και να θαυμάσετε τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίρια, να επισκεφτείτε τα μικρά καταστήματα με σουβενίρ και να χαλαρώσετε σε ένα από τα παραδοσιακά γραφικά καφενεία της περιοχής. Αναμφισβήτητα μια επίσκεψη στην συγκεκριμένη περιοχή θα σας οδηγήσει νοερά σε μια άλλη πιο «ρομαντική» εποχή, που σίγουρα δεν θυμίζει τη ρουτίνα και τη βαβούρα μιας μεγάλης πόλης.

Στην παλιά Λευκωσία εντοπίζονται τα κατάλοιπα της τουρκικής εισβολής του 1570. Κοντά στον προμαχώνα Κωστάντζα βρίσκεται το Τέμενος Μπαϊρακτάρη, το οποίο κτίστηκε προς τιμή του Οθωμανού σημαιοφόρου, ο οποίος ανέβηκε στα τείχη της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Οθωμανούς, καθώς και το τέμενος Ομεριέ , το οποίο πρωτύτερα αποτελούσε την εκκλησία του τάγματος των Αυγουστίνων, που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Πλησίον του τεμένους βρίσκονται οθωμανικά λουτρά του 16ου αιώνα.

Λευκωσία

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της Λευκωσίας αποτελούν η Παλιά και η Νέα Αρχιεπισκοπή, το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, δείγμα της κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο αποτελεί το ιστορικότερο σχολείο της Κύπρου, καθώς ιδρύθηκε το 1812 από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου που περιλαμβάνει εντυπωσιακά εκθέματα από όλες τις φάσεις του κυπριακού πολιτισμού, τα Φυλακισμένα Μνήματα, το μέρος όπου βρίσκονται θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, από τους οποίους οι εννιά απαγχονίστηκαν στις φυλακές.

Μουσείο Αγώνος Λευκωσία

Μουσείο Αγώνος Λευκωσία

Σε ολόκληρη την πόλη της Λευκωσίας βρίσκονται διάσπαρτα μουσεία, όπως το Βυζαντινό Μουσείο, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας, το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και άλλα. Συγχρόνως λειτουργούν και κάποια ιδιαίτερα θεματικά μουσεία όπως το Μουσείο Παραμυθιού, το Μουσείο Πέννας, το Μουσείο Ιστορικής Μοτοσυκλέτας, το Παιδικό Μουσείο Ρότα κ.α.

Το σύγχρονο κομμάτι της πόλης της Λευκωσίας βρίσκεται στον εμπορικό δρόμο της λεωφόρου Μακαρίου, ένας δρόμος που προσφέρεται για ψώνια, καφέ , φαγητό και διασκέδαση. Η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να πέρασε μια περίοδο κρίσης και εγκατάλειψης, τα τελευταία όμως χρόνια ξεκίνησε και πάλι να αποκτά τη χαμένη της αίγλη.

Μουσείο Συλλογής Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη Λευκωσία

Μουσείο Συλλογής Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη

Η πόλη της Λευκωσίας μπορεί να αποτελεί ένα προορισμό που δεν σας κερδίζει με την πρώτη επίσκεψη εντούτοις είναι μια πόλη που αξίζει να την ανακαλύψεις…είναι μια πόλη με τη δική της ξεχωριστή ομορφιά, τη δική της μαγεία και πάνω από όλα μια πόλη με χαρακτήρα. Κοιτίδα πολιτισμού και με μια μακραίωνη ιστορία, η πόλη της Λευκωσίας μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για τους νοσταλγούς παλαιότερων εποχών, αλλά και για λάτρεις του σύγχρονου και πιο μοντέρνου τρόπου ζωής.

Λευκωσία