Το Μουσείο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας , δίπλα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στις οδούς Αγίου Ιωάννου και Θησέως.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα του Παγκύπριου Γυμνασίου. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο αποτελεί το ιστορικότερο σχολείο της Κύπρου με μια μακραίωνη παράδοση που ξεκινά από την ίδρυση του το 1812, από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και φτάνοντας μέχρι τη σημερινή εποχή.   Μέσα από το Μουσείο δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να μελετήσει την ιστορία και το εκπαιδευτικό έργο όχι μόνο του Παγκυπρίου Γυμνασίου αλλά γενικότερα την ιστορία της μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Μέσα από μια ειδική οθόνη αφής με την εφαρμογή «Παγκύπριο Γυμνάσιο – Πορεία στο Χρόνο» δίνονται πληροφορίες για την πορεία του ιστορικού αυτού σχολείου μέσα στο χρόνο, ενώ παρέχεται και άλμπουμ φωτογραφιών με φωτογραφίες του σχολείου και αποφοίτους ανά έτος.

Παράλληλα με τη συλλογή της Ιστορίας του Σχολείου στο Μουσείο φιλοξενούνται η Αρχαιολογική συλλογή, η Νομισματική συλλογή, η συλλογή Παλαιών Χαρτών, η συλλογή Παλαιών όπλων, πινακοθήκη με έργα Κύπριων ζωγράφων που διετέλεσαν καθηγητές ή μαθητές στο σχολείο και συλλογή Φυσικής Ιστορίας.

Τις συλλογές συμπληρώνει ένα μοναδικό ανάγλυφο του 13ου αιώνα, που παρουσιάζει τον Χριστό να ευλογεί και που ξεχωρίζει με το μέγεθος του και την τεχνοτροπία του.

Οι συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται διαρκώς μέσα από δωρεές, χορηγίες αποφοίτων του Γυμνασίου ή άλλων χορηγών και φορέων που έχουν αναγνωρίσει το έργο του Μουσείου.

Ώρες & μέρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-15:30
Τετάρτη 09:00-17:00
Σάββατο 09:00-13:00