Το Μουσείο – Παρατηρητήριο Λήδρας βρίσκεται εντός του Πύργου Σιακόλα, του υψηλότερου κτιρίου της παλιάς Λευκωσίας. Το Μουσείο λειτούργησε το 1998 ταυτόχρονα με τη λειτουργία του πολυκαταστήματος Debenhams Λήδρας. Ενώ όλοι οι ορόφοι του κτιρίου χρησιμοποιούνται κανονικά ως καταστήματα, ο 11ος όροφος έχει μετατραπεί σε Μουσείο – Παρατηρητήριο.

Από τον 11ο όροφο ο επισκέπτης, με τη βοήθεια τηλεσκοπίου ή κιαλιών, μπορεί να απολαύσει την πανοραμική και απρόσκοπτη θέα της πόλης της Λευκωσίας. Το Μουσείο αποτελεί το μοναδικό χώρο , όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα ολόκληρης της πόλης και τα αξιοθέατά της. Από εδώ μπορείτε να αγναντέψετε τον εμπορικό δρόμο της Λήδρας, την Πλατεία Ελευθερίας, την εκκλησία της Φανερωμένης, το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και διάφορα άλλα μοντέρνα και ιστορικά κτίρια που ενώνουν την παλαιά με τη νέα Λευκωσία. Ξεχωρίζει ασφαλώς η θέα προς την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου κανείς μπορεί να αγναντέψει την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, διάφορες εκκλησίες και τζαμιά. Μελανό σημείο αποτελούν τα πολυβολεία, τα φυλάκια, η σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάχτυλο που υπενθυμίζουν στον επισκέπτη ότι η Λευκωσία αποτελεί τη μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Αυτό το εικονικό ταξίδι ενισχύεται από την χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την εξιστόρηση της ιστορίας της πόλης σε διάφορες γλώσσες και την ύπαρξη παλιών γκραβουρών και φωτογραφιών.

Το Μουσείο – Παρατηρητήριο , παλαιότερα που δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στη βόρεια - κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αποτελούσε από τα μοναδικά σημεία από όπου ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να περιδιαβεί στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και να δει τα κατεχόμενα μέρη. Ο χώρος εξακολουθεί να είναι δημοφιλής για τους ντόπιους και τους τουρίστες αλλά και για οργανωμένα σύνολα, καθώς μέσα από πρωτοποριακά μέσα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορική διαδρομή της Λευκωσίας, μιας πόλης η οποία φέρει ιστορία 5000 χρόνων.