Το μνημείο – προτομή, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές, του Κώστα Μόντη, βρίσκεται στην είσοδο του Παγκύπριου Γυμνασίου, επί της οδούς Αγίου Ιωάννου και Θησέως.

Ο Κώστας Μόντης γεννήθηκε το 1914 στην Αμμόχωστο. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1937, όπου συνέβαλε στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955 -59 ως πολιτικός καθοδηγητής των μελών της ΕΟΚΑ. Παράλληλα με τις σπουδές του στη νομική ασχολήθηκε ταυτόχρονα με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία.

Υπήρξε ο πρώτος που ίδρυσε μαζί με τον Αχιλλέα Λυμπουρίδη και το Φοίβο Μουσουλίδη το πρώτο επαγγελματικό θέατρο της Κύπρου, το «Λυρικό». Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας γράφοντας αμέτρητα θεατρικά κείμενα, μυθιστορήματα και ποιήματα. Μέσα από το έργο του αναφερόταν στα προβλήματα και τους αγώνες της εποχής του, στις δυσκολίες της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την αγάπη και τον έρωτα.

Ο Κώστας Μόντης αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα με τα έργα του να έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα, ιταλικά κ.α. Το 1980 θα τιμηθεί με τον τίτλο «Δαφνοστεφούς Ποιητή», από την Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού. Το 1997 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ ανάλογη τιμή δέχτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2001.

Έγραψε και δημοσίευσε περισσότερες από 40 επιθεωρήσεις και θεατρικά, ενώ εξέδωσε γύρω στα 30 ποιητικά και έξι πεζά βιβλία. Από τα έργα του ξεχωρίζουν οι «Στιγμές», η τριλογία «Γράμματα στη Μητέρα», «Ο αφέντης Μπατίστας», «Γκαμήλες και άλλα διηγήματα». Ολόκληρο το έργο του περιέχεται στα «Άπαντα», που εκδόθηκαν από το ίδρυμα Λεβέντη.

Ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας, προσωπικός φίλος του ποιητή, μελοποίησε μερικά από τα έργα του Κώστα Μόντη αναφερόμενα στην τούρκικη εισβολή του 1974, με γνωστότερο το «Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισε τους Πενταδάχτυλε μου». Δέκα χρόνια από το θάνατο του, το έτος 2014 ανακηρύχτηκε στην Κύπρο έτος Μόντη.