Η προτομή του Κωνσταντίνου Σπυριδάκη, έργο του γλύπτη Ανδρέα Σαββίδη, βρίσκεται στο προαύλιο του Παγκύπριου Γυμνασίου. Κάτω από την προτομή υπάρχει χαραγμένο το επίγραμμα «Ελλάδα το όνειρο μου και η γραφή», το οποίο έγραψε ο ποιητής Κύπρος Χρυσάνθης. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 18 Μαΐου του 1988 από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1903. Μετά την αποφοίτηση του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο θα μεταβεί στην Αθήνα για σπουδές στη φιλολογία, ενώ μετέπειτα θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ.

Με το τέλος των σπουδών του θα επιστρέψει στην Κύπρο, όπου διετέλεσε αρχικά καθηγητής, έπειτα βοηθός διευθυντής και τέλος γυμνασιάρχης από το 1936 έως και το 1960. Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’αρχικά ως Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης και στη συνέχεια ως ο πρώτος Υπουργός Παιδείας της Κύπρου (1965-1970). Μεγάλη υπήρξε και η πνευματική του δράση, καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος επιστημονικών εταιρειών, Ομίλων και Συνδέσμων, ενώ ίδρυσε το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου. Σπουδαίο υπήρξε και το συγγραφικό του έργο, με τα περισσότερα βιβλία του να αναφέρονται στην ιστορία της Κύπρου. Πέθανε στη Λευκωσία το 1976.