Επί της λεωφόρου Στασινού, μπροστά από το Ελένειο Δημοτικό σχολείο, βρίσκεται το μπρούντζινο ομοίωμα του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, Ιακώβου Πατάτσου. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και επιγραφή με τα ονόματα όλων των απαγχονισθέντων ηρώων του Αγώνα.

Ο Ιάκωβος Πατάτσος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο «Ελένειο» και ήταν απόφοιτος της σχολής Σαμουήλ. Εργαζόταν ως γραφέας, όταν εντάχθηκε στον Αγώνα του ΄55. Συμμετείχε στις ομάδες ρίψεις βομβών και αργότερα στο εκτελεστικό Λευκωσίας.Συμμετείχε μαζί με άλλα στελέχη της ΕΟΚΑ στην κατασκευή και τοποθέτηση βόμβας στο κρεβάτι του κυβερνήτη Χάρντιγκ. Κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης επιχείρησης , μαζί με το συναγωνιστή του Γεώργιο Παλαιολόγο, για την εκτέλεση ενός προδότη αστυνομικού, τραυματίστηκε θανάσιμα ένας Τούρκος αστυνομικός, από τα πυρά του Παλαιολόγου. Πλήθος Τουρκοκυπρίων προσέτρεξε στην περιοχή και συνέλαβε τον Πατάτσο, ενώ ο Παλαιολόγος κατόρθωσε να διαφύγει. Οι Άγγλοι αποικιοκράτες καταδίκασαν τον Πατάτσο για την εκτέλεση του Τουρκοκύπριου αστυνομικού και τον οδήγησαν στην αγχόνη στις 9 Αυγούστου το 1956. Στην τελευταία του επιστολή προς τη μητέρα του έγραφε:

''Τώρα απολαμβάνω τους κόπους μου. Το  πνεύμα μου φτερουγίζει γύρω από τον θρόνον του Κυρίου, Θέλω να χαίρης όπως κι' εγώ. Αν κλαίης θα λυπούμαι. Τ' όνομά σου θα γραφεί στην ιστορίαν γιατί εδέχθης να θυσιασθή το παιδί σου για την Πατρίδα. Είναι καιρός τώρα να καμαρώσης το παιδί σου. Ευρίσκεται εκεί ψηλά όπου ψάλλουν οι αγγέλοι . Χαίρε αγαπημένη μου μητέρα.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τα πιο πάνω λόγια, ο ήρωας Πατάτσος παρουσιάζεται στον ανδριάντα του να κρατά ένα περιστέρι έτοιμο να πετάξει, συμβολίζοντας το ελεύθερο πνεύμα του που είναι έτοιμο να πετάξει κοντά στο Θεό.