Ένα γραφικό ιστορικό χωριό της ορεινής Κύπρου. Η κοινότητα των Σπηλιών συνιστά ένα εκπληκτικό ορεινό θέρετρο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει αυτό που επιθυμεί: από καλό φαγητό μέχρι μουσεία, θαυμαστές εκκλησίες και φυσικά απόλαυση του πανέμορφου κυπριακού φυσικού πλούτου.

Το χωριό Σπήλια βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας και αποτελεί το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην περιοχή της Σολέας (1050 μέτρα).

Το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι αυτό περιτριγυρίζεται κυκλικά από βουνοκορφές και έτσι μοιάζει με σπηλιά. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι στη δυτική πλευρά του χωριού ανευρέθηκαν τάφοι ρωμαϊκοί που οι κάτοικοι ονόμαζαν «σπήλιους». Οι ρωμαϊκοί τάφοι φανερώνουν την ύπαρξη των Σπήλιων από αυτή την εποχή με τη νεότερη ιστορία του να ξεκινά τον 16ο αιώνα μ.Χ.

Το χωριό άρχισε να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου ενώ στη γύρω περιοχή κτίστηκαν δεκάδες άλλες κοινότητες. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, τα Σπήλια άρχισαν να εξελίσσονται ραγδαία με σημαντικό γεγονός την ίδρυση της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου. Μέχρι το 1960 το χωριό αριθμούσε περί τους 470 κάτοικους και σε αυτό λειτουργούσε δημοτικό σχολείο με 80 παιδιά, τέσσερα καφενεία και πέντε μπακάλικα. Σήμερα, η αστυφιλία έπληξε αυτήν την ορεινή κοινότητα με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων να ανέρχεται στους 123 βάσει της απογραφής του 2011.

Οι δύο ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Αντώνιο αποτελούν σημαντικές εκκλησίες του χωριού όπως επίσης και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή «Καρύδι». Στα Σπήλια λειτουργούν δύο μουσεία: το μουσείο λαϊκής τέχνης όπου εκτίθενται όλα τα έπιπλα και σκεύη ενός παραδοσιακού σπιτιού και το μουσείο του σκαρπάρη Χρίστου Χρυσάνθου όπου υπάρχουν τα εργαλεία της σκαρπαρικής τέχνης.

Οι κάτοικοι των Σπηλιών εκτρέφουν κοτόπουλα, κουνέλια και παράγουν αβγά. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει επίσης σπιτικά παραδοσιακά γλυκά από καρπούς φρούτων που ευδοκιμούν στην περιοχή. Επίσης, κάθε Παρασκευή και Σάββατο παράγεται ζεστό ψωμί. Επιπρόσθετα, στο χωριό μπορεί κανείς να απολαύσει ωραίο παραδοσιακό φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια που υπάρχουν ενώ είναι εφικτή η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα και οικίες προς ενοικίαση.

Το Ήρωον αποτελεί ένα θαυμαστό μνημείο 4 ανδριάντων που βρίσκεται στο κέντρο των Σπηλιών και οικοδομήθηκε προς τιμήν των 4 ηρώων της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν στο διπλανό χωριό, Κουρδάλι, από έκρηξη νάρκης το 1958. Η συμβολή της κοινότητας στους αγώνες της πατρίδας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη θρυλική μάχη των Σπηλιών, ο Γεώργιος Γρίβας μαζί με τον Αυξεντίου και άλλους αντάρτες κατάφεραν να πλήξουν καίρια τους Άγγλους αφού μετά το μπέρδεμα που προκάλεσαν, οι εχθροί αλληλοπυροβολούνταν!

Το χωριό, αν και άγνωστο σε αρκετούς, εντούτοις προσφέρει αρκετές συγκινήσεις. Το τοπίο είναι εξαιρετικό με την αίγλη του αυθεντικού κυπριακού παραδοσιακού χωριού να περιβάλλει την κοινότητα.