Το εκκλησάκι του Αγίου Εφραίμ βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας του Νέου Χωριού, επάνω σε ένα ύψωμα προσφέροντας πανοραμική θέα της περιοχής. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι με ξύλινη κεραμοσκέπαστη στέγη επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα της περιοχής. Το καμπαναριό αποτελεί μια πρόχειρη σιδερένια κατασκευή που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας. Ο εσωτερικός του χώρος αποτελείται από ένα ξύλινο σκαλιστό τέμπλο με εικόνες των Αγίων της Ορθοδοξίας.

Στον περίβολο του εξωκλησιού υπάρχει μια πετρόκτιστη βρύση με πόσιμο νερό, καθώς και ξύλινα παγκάκια, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει κάτω από τη σκιά των τεράστιων πεύκων και να απολαύσει την ηρεμία και τη γαλήνη που του προσφέρει το τοπίο.

Ο Άγιος Εφραίμ εορτάζει στις 5 του Μάη και αποτελεί ένα από τους νεοφανείς αγίους της Ορθοδοξίας. Γεννήθηκε το 1384 μ.Χ. στα Τρίκαλα και το κοσμικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μόρφης. Ήταν γιος πολυμελούς οικογένειας, η οποία για να τον γλιτώσει από το παιδομάζωμα τον έστειλε σε ηλικία μόλις 14 ετών στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο όρος των Άμωμων της Αττικής. Εκεί ξεκίνησε ως δόκιμος μοναχός για να χριστεί αργότερα σε ιερέα. Το 1416 μ.Χ. η Αθήνα κατελήφθη από τους Οθωμανούς. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν με βία στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος εκείνη τη στιγμή απουσίαζε στη σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και όταν επέστρεψε αντίκρισε το φρικτό αυτό θέαμα. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα οι Οθωμανοί επέστρεψαν στη Μονή, όπου και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε μαρτύρια που διήρκησαν οκτώμισι μήνες. Τελικά μαρτύρησε στις 5 Μαΐου του 1426 σε ηλικία 42 ετών. Το 2011 τον Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης τον κατέταξε στο επίσημο ορθόδοξο εορτολόγιο. Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο όρος Αμώμων στη περιοχή της Νέας Μάκρης, δέχεται κάθε χρόνο πλήθος πιστών που προσέρχονται για να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Εφραίμ και να ζητήσουν τη βοήθειά του. Ο Άγιος Εφραίμ έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της Μονής υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος άφησε την τελευταία του πνοή.