Εκεί όπου ο μύθος γίνεται ένα με την απαράμιλλη ομορφιά του τόπου...
Σύμφωνα με τον μύθο, η Θεά Αφροδίτη, Θεά της ομορφιάς, γεννήθηκε στην ακροθαλασσιά της Πάφου, εκεί που βρίσκεται η Πέτρα του Ρωμιού. Αρκετές τοποθεσίες στην Κύπρο σχετίζονταν από παλιά με την δοξασία της Θεάς Αφροδίτης αφού και η ίδια η Θεά έχει αποκτήσει πολλά προσωνύμια που σχετίζονται με την καταγωγή της, όπως «Παφία», «Κυπρογενής», «Ιδαλίη»(από το ναό της στο αρχαίο Ιδάλιο). Η ομορφιά της Θεάς ήταν ανείπωτη γι' αυτό και αρκετά ειδυλλιακά τοπία αποτελούσαν τόπους δοξασίας της. Ένα απ' αυτά τα πανέμορφα μέρη είναι και τα λουτρά της Αφροδίτης στην επαρχία της Πάφου.

Τα λουτρά της Θεάς, βρίσκονται στην βορειοδυτική χερσόνησο της Κύπρου, τη χερσόνησο του Ακάμα και συγκεκριμένα μεταξύ των χωριών Λατσί και Νιό Χωρκόν. Από την περιοχή των λουτρών ξεκινούν οι απότομοι βράχοι της χερσονήσου του Ακάμα. Πρόκειται για φυσικό τοπίο εξαιρετικής ομορφίας. Μια φυσική δεξαμενή, περιβάλλεται από ψηλά βράχια σχηματίζοντας ένα είδος σπηλιάς. Το νερό αναβλύζει από σχισμές σε διάφορα σημεία των βράχων και καταλήγει στη δεξαμενή. Από εκεί φεύγει αργά μέσω ενός μικρού ρυακιού και «χάνεται» σιγά σιγά για να καταλήξει στη θάλασσα. Η περιοχή περιβάλλεται από άγρια βλάστηση, πλατάνια, αγριοσυκιές, ελιές, χαρουπιές, θάμνους ενώ κατά τη διάρκεια της Άνοιξης το τοπίο καθίσταται πιο μαγευτικό από τα κυκλάμινα, τους λαζάρους, τους ασπάλαθους και άλλα πολύχρωμα λουλούδια.

Το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο φαίνεται να έχει εμπνεύσει τους αρχαίους ημών πρόγονους να το συνδέσουν με την εκθαμβωτική ομορφιά της Θεάς Αφροδίτης και συγκεκριμένα με τον τόπο όπου έκανε τα λουτρά της. Για πολλούς αρχαίους ποιητές το τοπίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Συγκεκριμένα, ο Κλαυδιανός (ποιητής του 4ου αιώνα), χαρακτηρίζει τα λουτρά σαν «βασίλειο της Αφροδίτης», το οποίο ο Ήφαιστος (σύζυγος της Θεάς) «περιέφραξε με πολλή τέχνη». Πράγματι, ο χώρος εκεί ήταν πολύ δύσκολα προσπελάσιμος μέχρι και τα τελευταία χρόνια όπου έγιναν διάφορες παρεμβάσεις στο όλο τοπίο, χωρίς να αλλοιώνεται η ομορφιά του. Σύμφωνα με τον ίδιο ποιητή, υπάρχουν δύο πηγές «εκ των οποίων η μία σμίγει το νερό της με μέλι και η άλλη με φαρμάκι». Συνεχίζοντας αναφέρει ότι απ' αυτές ο Θεός Έρωτας «οπλίζει τα βέλη του», γι' αυτό «άλλοτε οι βολές του είναι γλυκές και άλλοτε πικρές». Ένας άλλος ποιητής, ο «πρώτος Αθηναίος» γράφει πως στα νερά λουζόταν η Αφροδίτη μετά από ερωτικές περιπτύξεις που είχε με το σύζυγο της τον Ήφαιστο. Το μέρος αυτό επίσης αναφέρεται μέσα από διάφορους μύθους σαν μέρος συνεύρεσης της Θεάς με τους ερωτικούς της συντρόφους και ως μέρος μετέπειτα ξεκούρασης των, μακριά από τα μάτια των κοινών θνητών.

Όπως προαναφέραμε, η προσέγγιση στα Λουτρά ήταν αρκετά δύσκολη μέχρι και πρόσφατα. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί βοτανικός κήπος ο οποίος δεσπόζει του μονοπατιού προς τα λουτρά. Το δε μονοπάτι έχει καθαριστεί και πλακοστρωθεί, καθιστώντας την πρόσβαση πολύ πιο εύκολη. Γι' αυτό και ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η περιοχή των Λουτρών, όπως και όλη η περιοχή της Χερσονήσου του Ακάμα, αποτελεί ένα μεγάλης σημασίας οικοσύστημα για την Κυπριακή Χλωρίδα και Πανίδα. Στη μεγάλη δεξαμενή, φιλοξενείται και το σπάνιο νερόφιδο της Κύπρου το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Από τα λουτρά της Αφροδίτης ξεκινά και η περιπλάνηση στην άγρια ομορφιά της Χερσονήσου του Ακάμα, η πρόσβαση στον οποίο γίνεται με αυτοκίνητα ελευθέρου χρόνου (SUV), ή με τετράτροχες μοτοσυκλέτες , ή ακόμα και με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, το γαϊδουράκι. Η φύση αυτή την εποχή είναι υπέροχη γι' αυτό όσοι μπορείτε μην διστάσετε να επισκεφτείτε το υπέροχο αυτό τοπίο.
Καλές διαδρομές.