Ένα από τα πιο γνωστά μονοπάτια για τους λάτρεις της φύσης και του περπατήματος . Αποτελεί γραμμικό μονοπάτι μήκους 2,5 χλμ και σχετικά εύκολο για να το διαβεί κανείς. Το μονοπάτι ξεκινά από σημείο του κυρίου δρόμου του Κάτω Αμίαντου, εκεί όπου βρίσκεται η κατασκήνωση της ΣΕΚ και περνά διαμέσου πυκνού δάσους για να καταλήξει στον ποταμό των Λουμάτων. Από εκεί ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού για να καταλήξει σε δρόμο του χωριού, κοντά στο κοινοτικό πάρκο. Μπορεί να αποτελεί μια σχετικά εύκολη και ομαλή διαδρομή, αλλά συνιστάται προσοχή ιδιαίτερα στα σημεία όπου διασταυρώνεται ο ποταμός, ο οποίος ρέει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού αποτελούσε στο παρελθόν τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι εργάτες του μεταλλείου του Αμιάντου προς τα γύρω χωριά.

Σημεία ενδιαφέροντος του μονοπατιού αποτελούν στην αρχή της διαδρομής η ωραία θέα προς την περιοχή της Κυπερούντας και προς το Μεταλλείο του Αμιάντου, ενώ στο μέσο περίπου της διαδρομής συναντάται το αναστηλωμένο κρησφύγετο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59. Το μονοπάτι διασχίζει το ομοιόμορφο δάσος τραχείας πεύκης για να καταλήξει στον ποταμό, όπου κυριαρχούν οι δάφνες, οι μερσινιές, οι αροδάφνες και άλλα είδη παραποτάμιας βλάστησης. Κατά μήκος της διαδρομής μέσα από πινακίδες δίνονται τα ονόματα των φυτών και των πετρωμάτων που κυριαρχούν στην περιοχή. Το οικοσύστημα της περιοχής συμπληρώνεται από μια πλούσια πανίδα από θηλαστικά, ερπετά και πουλιά. Συγκεκριμένα μπορείτε να συναντήσετε λαγούς, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, σπιζαετούς, φάσσες, πέρδικες, φίνες, μαύρο φίδι, κυπριακό φίδι, κουρκουτά και πολλά άλλα.

Από τα Λούματα μπορεί κάποιος να περπατήσει μια απόσταση 4 χιλιομέτρων περίπου και να φτάσει στη λίμνη του Αλμυρολίβαδου, μια λίμνη κοντά στα μεταλλεία του Αμιάντου που όταν γεμίσει με νερό προσφέρει μαγευτικές εικόνες. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι για δεινούς περιπατητές , εξαιτίας της απότομης εναλλαγής στη μορφολογία του εδάφους που περιλαμβάνει ανηφοριές και χαράδρες.

Το μονοπάτι Κάτω Αμίαντος – Λούματα των Αετών αποτελεί μια καλή αρχή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τις περιπατητικές τους εξορμήσεις. Άλλωστε όλα αυτά τα μονοπάτια της φύσης που κατασκευάζονται από το Τμήμα Δασός μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουμε το πλούσιο οικοσύστημα της Κύπρου.