Στον περίβολο της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Ανώγυρα, βρίσκεται μνημείο του ήρωα της τουρκικής εισβολής του 1974 Ελισσαίου Παπαελισσαίου.

Ο Ελισσαίος Παπαελισσαίος, γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1945 στην Ανώγυρα. Υπηρέτησε στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και απολύθηκε με το βαθμό του Λοχία. Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 διέμενε στη Λεμεσό μαζί με τη σύζυγο του Μαρία και τα δυο παιδιά τους, Χρίστο και Ελένη.

Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου του 1974, ο Ελισσαίος, κατατάγηκε έφεδρος στο 216 Τάγμα Πεζικού με έδρα τα Πολεμίδια, ενώ μετέπειτα μετακινήθηκε, μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες του τάγματος, στην περιοχή του Γερόλακκου. Στις 22 Ιουλίου οι συστρατιώτες του Ελισσαίου πήραν θέσεις μάχης σε ένα σπίτι στο Γερόλακκο, καλυπτόμενοι από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ενώ ο Ελισσαίος επάνδρωνε θέση του τάγματος έξω από το σπίτι. Τα τουρκικά αεροπλάνα εκτόξευαν βόμβες ναπάλμ κα μία από αυτές εξερράγη πλησίον του Ελισσαίου με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Μετά από διαταγή του Διοικητή του Τάγματος, η σωρός του ήρωα αγωνιστή περισυνελέγη και μεταφέρθηκε από μέλη της αστυνομίας Γερολάκκου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στη συνέχεια τάφηκε σε ομαδικό τάφο στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας, χωρίς οι οικείοι του να πληροφορηθούν το ακριβές σημείο ταφής του.

Ο Παπαελισσαίου θεωρείτο αγνοούμενος μέχρι την ταυτοποίηση των λειψάνων του με τη μέθοδο του DNA, όπου και τάφηκε με ιδιαίτερες τιμές το 2010 στο χωριό του, στην Ανώγυρα.