Τη σπάνια ομορφιά της θέλησε η φύση να την επιδείξει με ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θεάματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κύπρο, τον καταρράκτη του Μέσα Ποταμού. Το πλέον σίγουρο είναι ότι ο φωτογραφικός φακός του κάθε επισκέπτη θα θελήσει να καταγράψει πολλάκις το πανέμορφο τοπίο.

 

Ο καταρράκτης του Μέσα Ποταμού βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σαϊττάς σε υψόμετρο 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Κοντά σε αυτόν, μπορεί κανείς να συναντήσει το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Μπορεί το ύψος του καταρράκτη να είναι μόλις 7 μέτρα, όμως το θέαμα που μπορεί να αντικρύσει κανείς είναι απαράμιλλης ομορφιάς, ωσάν ένα θαύμα της φύσης.

Στην περιοχή υπάρχουν πετρώματα, κυρίως γάββρος. Στη γύρω περιοχή υπάρχει πυκνή βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από πεύκα όπως επίσης θάμνους και πόες. Η βλάστηση ομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτή του καταρράκτη της Χαντάρας στο Φοινί.

Το όνομα του καταρράκτη προέρχεται από το όνομα του ομώνυμου ποταμιού που ρέει στην περιοχή. Οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν πικ-νικ στον εκδρομικό χώρο της περιοχής ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα. Δίπλα, βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου το οποίο κτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. επί εποχής Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.

Η πρόσβαση στον καταρράκτη μπορεί να καταστεί εφικτή μέσω ενός χωματόδρομου μήκους 5 χιλιομέτρων από το χωριό Σαϊττάς, μέσω ενός άλλου χωματόδρομου ίσου περίπου μήκους με τον προηγούμενο από το χωριό Μονιάτης, μέσω του χωματόδρομου μήκους 6 χιλιομέτρων από τις Πάνω Πλάτρες καθώς και από τον χωματόδρομο μήκους 7 χιλιομέτρων που αρχίζει από το χωριό Κάτω Αμίαντος. Επίσης, ο καταρράκτης είναι προσβάσιμος μέσω ενός μονοπατιού 200 μέτρων μήκους από τον εκδρομικό χώρο του Μέσα Ποταμού. Ο καταρράκτης είναι εύκολα προσβάσιμος από τρεις κύριες πόλεις: Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

 

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τον καταρράκτη του Μέσα Ποταμού και να απολαύσει το μαγευτικό θέαμα που προσφέρει. Καθάρια νερά, καθαρός αέρας και ένα εκπληκτικό τοπίο συνθέτουν το σκηνικό στη γύρω περιοχή. Οι παραθεριστές, επίσης, μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους στον παρακείμενο εκδρομικό χώρο αλλά και να προσκυνήσουν στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Επιπρόσθετα, οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν την πλούσια πανίδα της περιοχής αλλά και να εξετάσουν τη χλωρίδα λόγω της πληθώρας ενδημικών φυτών που ευδοκιμεί στην ορεινή περιοχή του Τροόδους.