Τα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης αποτελούν από τις σημαντικότερες υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο δίνοντας την ευκαιρία για άμεση επαφή και γνωριμία με την κυπριακή φύση παράλληλα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση. Το Τμήμα Δασών έχει δημιουργήσει πολυάριθμα με σήμανση μονοπάτια της φύσης βοηθώντας έτσι τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας να ανακαλύψουν το θησαυρό ποικίλης χλωρίδας και πανίδας του νησιού, παράλληλα με τα διάφορα άλλα αξιόλογα μνημεία.

Ένα από αυτά τα μονοπάτια περνά μέσα από την Κοιλάδα του Πλατύ, μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Ευρισκόμενο μεταξύ των χωριών Μηλικούρι, Καμινάρια και Άγιος Νικόλαος, περίπου 15 χλμ από τις Πλάτρες, αποτελεί ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι. Η σύνδεση με την Κοιλάδα μπορεί να γίνει είτε από το χωριό Μηλικούρι μέχρι τη ρίζα του Πλατύ Ποταμού (βόρεια πλευρά) είτε από το χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Άγιος Νικόλαος και καταλήγει στο χωριό Καμινάρια (νότια πλευρά). Περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τη βόρεια πλευρά του μονοπατιού μπορείτε να βρείτε τον εκδρομικό χώρο Κομιτιτζή, χωρητικότητας 420 ατόμων. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η νότια πλευρά που καλύπτει μια απόσταση περίπου 7 χλμ και προσφέρεται για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Συγκεκριμένα το μονοπάτι στη νότια πλευρά περνά από ένα πλατύ χωματόδρομο , δίπλα από το ρυάκι και είναι ιδιαίτερα εύκολο για να το διαβεί όλη η οικογένεια.

Η κοιλάδα του Πλατύ είναι μια εξαιρετικής ομορφιάς κοιλάδα, στην οποία απεικονίζεται η ποίηση και η αρμονία της φύσης. Πλατάνια, φτέρες, πεύκα και συκιές αποτελούν τα κυρίαρχα δέντρα της περιοχής, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να δείτε και τα σπάνια αγρινά. Λίμνες, ρυάκια συνθέτουν αυτό το υπέροχο σκηνικό. Κοντά στην κοιλάδα στη διαδρομή Αγίου Νικολάου – Καμιναριών βρίσκονται και τα δυο μεσαιωνικά γεφύρια της Ελιάς και του Τζιελεφού.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες κάθε εποχή. Ενώ η διάβαση στην Κοιλάδα μπορεί να γίνει και οδικώς δεν συνιστάται λόγω της αρνητικής επίδρασης στον υπέροχο αυτό βιότοπο.