Το ανεξερεύνητο και άγνωστο για πολλούς σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες - Μια υπόθαλάσσια περιήγηση που θα σας μείνει αξέχαστη !!!

Η ομορφιά της φύσης κρυμμένη στο σκοτάδι, μια υπόγεια μαγεία, το άγνωστο που περιμένει να το εξερευνήσεις, να το γνωρίσεις , να το αγαπήσεις.

Κάθε σπήλαιο αποτελεί ένα μικρό θαύμα της φύσης. Αυτό που καθορίζει την ομορφιά του δεν είναι το μέγεθος αλλά ο εσωτερικός του διάκοσμος, η πολυμορφικότητά του και η ιστορία που κρύβει.

Το Μαύρο Σπήλαιο βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της ακτογραμμής της Ξυλοφάγου, στο ακρωτήριο Πύλα. Ένα μικρό υποθαλάσσιο σπήλαιο απαράμιλλης ομορφιάς. Ο επισκέπτης εδώ θα βιώσει μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η είσοδος του βρίσκεται σε απόκρημνη περιοχή, 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Είναι το μόνο γνωστό υποθαλάσσιο σπήλαιο στην περιοχή στο οποίο υπάρχουν σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες (ασβεστολιθικές αποθέσεις). Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται με σκάφος.

Αφού καταδυθείτε η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι εύκολη. Στα 3 μέτρα βάθος θα αντικρίσετε τον προθάλαμο της εισόδου (πλάτος 3 μέτρα & ύψος 6 μέτρα) και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τρεις είσοδοι, η κεντρική, η αριστερή και η δεξιά, οι οποίες οδηγούν στον ίδιο θάλαμο αλλά σε διαφορετικό σημείο του. Μπορείτε έτσι να απολαύσετε το σπήλαιο σε όλο του το μήκος. Και η εξερεύνηση ξεκινά....

Κάθε είσοδος έχει μήκος που δεν ξεπερνά τα 7 μέτρα. Οι δύτες περνούν ένας-ένας. Στη διαδρομή της κάθε εισόδου συναντάς υφάλμυρο νερό (αποτέλεσμα της ανάμειξης γλυκού νερού με θαλασσινό).

Φτάνοντας από την δεξιά είσοδο στο εσωτερικό αναδύεσαι στο πιο ευρύχωρο σημείο του σπηλαίου και μπορείς να απολαύσεις τη μαγεία του για όσο θες. Στον χώρο αυτό μπαίνει μικρή δεσμίδα φωτός από μια σχισμή στο θόλο. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλές νυχτερίδες ( τρωγλόφιλα είδη- κατοικούν στο σπήλαιο αλλά τρέφονται έξω από αυτό). Ο αέρας ανακυκλώνεται και είναι αναπνεύσιμος. Μπορείς να βγάλεις τον εξοπλισμό σου και να εξερευνήσεις το σπήλαιο έχοντας μαζί σου ενισχυμένο φακό. Έτσι θα μπορέσεις να θαυμάσεις από κοντά το υπέροχο αυτό έργο της φύσης, τους διάφορους σε μέγεθος και απόχρωση σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η ομορφιά του σπηλαίου εντυπωσιάζει, καθηλώνει.

Φτάνοντας στο εσωτερικό του σπηλαίου από την κεντρική είσοδο ο φωτισμός είναι πιο λίγος, έχεις όμως άμεση επαφή με το σημείο της δεξιάς εισόδου. Μπορείς να επισκεφτείς το εσωτερικό και να εξερευνήσεις το σπήλαιο σεβόμενος πάντα τον χώρο που σε φιλοξενεί. Στο θόλο του σπηλαίου διακρίνεις πολλούς, μικρούς, πανέμορφους σχηματισμούς από σταλακτίτες, οι οποίοι μοιάζουν με καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Νιώθεις τότε αυτή την υπόγεια μαγεία να σε τυλίγει, αυτό το απόκοσμο συναίσθημα να σε κατακλύζει, δεν θες να μετακινηθείς, θες απλά να βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις αυτή τη μοναδική στιγμή.

Η αριστερή είσοδος σε οδηγεί σε ένα πιο μικρό και σκοτεινό σημείο. Στην πορεία της εισόδου μέσα στο νερό μπορείς να διακρίνεις σταλαγμίτες, γεγονός που δηλώνει πως κάποτε το δάπεδο του σπηλαίου δεν καλυπτόταν από νερό. Με την ανάδυσή σου αντικρίζεις στα αριστερά τεράστιους σχηματισμούς από σταλαγμίτες διάφορων αποχρώσεων να προβάλλουν με μεγαλοπρέπεια μέσα από το νερό, κάτι πραγματικά μοναδικό. Τη φυσική αρχιτεκτονική του υποθαλάσσιου αυτού σπηλαίου θα τη ζήλευαν ακόμη και μεγάλοι αρχιτέκτονες.

Στο σπήλαιο μπορούν να καταδυθούν μέχρι και πέντε δύτες. Η εμπειρία είναι ξεχωριστή.

Η κατάδυση απαιτεί όπως πάντα προσοχή, υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Καταδυθείτε στον μαγικό κόσμο της σιωπής, στο μυστήριο ενός υποθαλάσσιου σπηλαίου και εξερευνήστε...

Ελάτε να γνωρίσουμε το Μαύρο Σπήλαιο της Ξυλοφάγου...

Oι πληροφορίες για το σπήλαιο δόθηκαν από τη κα Μαρία Παπανικόλα, Divemaster μέλος του Καταδυτικού Ομίλου Κίμων Ξυλοτύμπου. Το φωτογραφικό υλικό δόθηκε από τον Καταδυτικό Όμιλο Κίμων Ξυλοτύμπου & από τον κο Ανδρέα Μακρή, Divemaster μέλος του  Καταδυτικού Ομίλου Κίμων Ξυλοτύμπου.