Το χωριό Λιμνάτης βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Λεμεσού, 20 περίπου km βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Αποτελεί ίσως ένα από τα ωραιότερα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, αν όχι και ολόκληρης της Κύπρου, καθώς σε μαγεύει με τη φυσική του ομορφιά και τη γραφικότητα του.
Ο οικισμός είναι κτισμένος στην πλαγιά της καταπράσινης κοιλάδας του ποταμού Λιμνάτη, πνιγμένος μέσα στις χιλιάδες αμυγδαλιές, πορτοκαλιές, ροδακινιές, όπου σε συνδυασμό με τα κεραμιδοστεγή σπίτια του δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό ιδανικό για ξεκούραση και χαλάρωση μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.
Ο Λιμνάτης προϋπάρχει από αρχαιοτάτους χρόνους. Η εύρεση τάφων στην τοποθεσία «Κοκκινόκαμπος» επιβεβαιώνει την ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας κατά την κλασική περίοδο (500-323 π.Χ), ενώ έχουν ανευρεθεί και τάφοι μεταγενέστερης περιόδου, συγκεκριμένα της ελληνιστικής εποχής. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ο Λιμνάτης αποτελούσε φέουδο ευγενών . Ειδική μνεία γίνεται για το χωριό από το χρονικογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, ο οποίος αναφέρεται στη υποχώρηση του βασιλικού στρατού στον Λιμνάτη, έπειτα από την εισβολή στην Κύπρο των Μαμελούκων της Αιγύπτου (1425) και την καταστροφή της Λεμεσού και της γύρω περιοχής.
Η κοινότητα του Λιμνάτη έχει δυο εκκλησίες και πολλά εξωκλήσια. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού παρεκκλησίων υποδηλώνει την ύπαρξη παλαιότερα αρκετών κατοίκων στην περιοχή. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση στο Λιμνάτη παλαιότερα υπήρχε Επισκοπείο(σημερινή Μητρόπολη).
Οι εκκλησίες του χωριού είναι αφιερωμένες η μία στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος (18ος αιώνας) και η άλλη στον Τίμιο Πρόδρομο (16ο με 17ο αιώνα). Τα εξωκλήσια του χωριού είναι αυτά της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Μάμα,του Αγίου Επιφανίου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Θέκλας, του Αγίου Ηλία, της Αγίας Μαρίνας και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Από αυτά ξεχωρίζουν το εξωκλήσι του Αγίου Μάμα, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, στην σκιά ενός αιωνόβιου τρέμιθου, ηλικίας 600ετών, όπως και αυτό του Αγίου Επιφανίου, στα βορειοανατολικά του χωριού, το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, εξαιτίας των αξιόλογων τοιχογραφιών που φιλοξενεί του 15ου και 16ου αιώνα.
Στο χωριό λειτουργεί και Μουσείο Λαϊκής παράδοσης, το οποίο στεγάζεται στην οικία του κ. Λιμνατίτη. Το μουσείο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού φιλοξενεί εργαλεία, έπιπλα, οικιακά σκεύη αλλοτινών εποχών,δίνοντας τη δυνατότητα κυρίως στις νέες γενιές να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και τις ενασχολήσεις των κατοίκων της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Λιμνάτη είναι σαφέστατα η άνοιξη, η εποχή όπου ανθούν οι αμυγδαλιές και σε μαγεύουν με το χρώμα και το άρωμα τους. Άλλωστε ο Λιμνάτης θεωρείται το χωριό της αμυγδαλιάς. Σε κανένα άλλο χωριό της Κύπρου δεν θα δείτε τόσες πολλές φυτεμένες αμυγδαλιές. Κάθε χρόνο στις αρχές της ανοιξης , όπου οι αμυγδαλιές είναι σε πλήρη ανθοφορία, διοργανώνεται φεστιβάλ αμυγδαλιάς. Στο φεστιβάλ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, να παρακολουθήσει την τέχνη της παρασκευής γλυκού αμυγδάλου και να γευτεί πλούσια παραδοσιακά εδέσματα.