Λεμεσός…ίσως η πιο πολυμορφική πόλη της Κύπρου. Στην Λεμεσό ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία της θάλασσας και του βουνού, του παλιού και του μοντέρνου, της έντονης διασκέδασης και της απόλυτης ηρεμίας. Αποτελώντας ένα ολόχρονο προορισμό η Λεμεσός κατόρθωσε διατηρώντας κάποια από τα παραδοσιακά στοιχεία της και προβάλλοντας τον πλούσιο πολιτισμό της σε κάθε γωνιά της πόλης, να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο αστικό οικισμό αποτελώντας την πιο αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια πόλη της Κύπρου.

Πολλές είναι οι απόψεις σχετικά από το πού προήλθε η ονομασία της Λεμεσού. Ότι προήλθε από την λέξη Ανάμεσος που στα φράγκικα μεταφράστηκε ως Νεμεσσός, καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε δυο βασίλεια αποτελεί την μία εκδοχή, ενώ μια δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στην προέλευση του ονόματος από την ύπαρξη στην περιοχή ιερού της Νεμέσεως, που αποτελούσε προσωποποίηση της «Θείας Δίκης» . Τέλος μια τρίτη εκδοχή, που δίνεται από τον ιστορικό Αντρέα Μακρίδη, αναφέρει πως το όνομα της πόλης προήλθε από το Λιμνησσός, καθώς αρχικά ήταν κτισμένη βορειότερα και κοντά σε λίμνες.

Λεμεσός

Η πόλη του Καρναβαλιού και του Κρασιού έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορία και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ευρισκόμενη στο μέσο δυο αρχαίων πόλεων αυτών της Αμαθούντας και του Κουρίου, η Λεμεσός, σύμφωνα με τα λιγοστά αρχαία που βρέθηκαν, φαίνεται να υπήρχε ως ένας μικρός μη αναπτυσσόμενος οικισμός από τα πολύ αρχαία χρόνια. Ουσιαστικά όμως η πόλη της Λεμεσού φαίνεται να κτίστηκε μετά την καταστροφή της Αμαθούντας το 1191 από το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος στράφηκε εναντίον του τότε βασιλιά της Κύπρου Ισαάκ Κομνηνού, όταν ο τελευταίος δεν επέτρεψε στις βασίλισσες Βερεγγάρεια και Ιωάννα να κατέβουν από το πλοίο τους που είχε παρεκκλίνει της πορείας του και βρέθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού. Ο Ισαάκ Κομνηνός νικήθηκε από το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και αυτό σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της βυζαντινής κυριαρχίας. Από τις πρώτες ενέργειες του Λεοντόκαρδου ήταν η καταστροφή της πόλης της Αμαθούντας και η μεταφορά όλων των κατοίκων της στην πόλη της Λεμεσού. Μεγάλη άνθιση στη Λεμεσό υπήρξε όταν το νησί περιήλθε στην κυριαρχία των Λουζινιανών, όπου το λιμάνι αποτελώντας κέντρο μεταφορών και εμπορίου οδήγησε στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης , μια ανάπτυξη που κράτησε μέχρι και τρεις ολόκληρους αιώνες, μέχρι και την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1570-71.

Αρχαία Πόλη Αμαθούντας Λεμεσός

Αρχαία Πόλη Αμαθούντας

Ο πολιτισμός και η ιστορία της Λεμεσού παρουσιάζονται μέσα από την πληθώρα των αξιοθέατων της που βρίσκονται σκορπισμένα σε όλη την πόλη, όπως είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο, το εντυπωσιακό θέατρο του Κουρίου, ο αρχαιολογικός χώρος της Αμαθούντας, το Ιερό του Απόλλωνα του Υλάτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης κ.α.

Σημείο αναφοράς της πόλης αποτελεί αναμφισβήτητα το Μεσαιωνικό Κάστρο, κατάλοιπο των Σταυροφόρων , όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος νυμφεύτηκε τη Βερεγγάρια και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Σήμερα μέσα στο Κάστρο στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου. Από εδώ, μέσα από στενά δρομάκια, ο επισκέπτης μπορεί να οδηγηθεί στη Δημοτική Αγορά και στην παλιά πόλη της Λεμεσού που τα τελευταία χρόνια έχοντας διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα στέκια της πόλης φιλοξενώντας πλήθος από καφετέριες, εστιατόρια και άλλους χώρους αναψυχής.

Λεμεσός

Νότια του Κάστρου βρίσκεται το παλιό λιμάνι, ενώ σε κοντινή απόσταση έχει πρόσφατα δημιουργηθεί ένα μεγαλεπήβολο και πολυτελές έργο, η Μαρίνα της Λεμεσού. Περιλαμβάνοντας πολυτελείς κατοικίες, κτισμένες κυριολεκτικά επάνω στο νερό, εστιατόρια, καταστήματα, καφετέριες και έχοντας τη δυνατότητα να ελλιμενίσει 650 πολυτελή σκάφη αναψυχής, η Μαρίνα της Λεμεσού προσφέρεται για μια βόλτα νωρίς το απόγευμα ή το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να πάρει μια γεύση από πολυτέλεια και χλιδή.

Μαρίνα Λεμεσού

Από τα τελευταία έργα του δήμου της Λεμεσού αποτελεί και ο μεγάλης έκτασης πεζόδρομος που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής προσφέροντας τη δυνατότητα σε ντόπιους και σε επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τον καθαρό αέρα της θάλασσας, ανεξαρτήτως εποχής, με παραλιακά αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομο και άλλες διευκολύνσεις. Κατά μήκος του πεζόδρομου βρίσκονται και αρκετές από τις παραλίες της Λεμεσού, αμμώδεις παραλίες με καθαρά νερά που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και υποδομών. Από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη οι περισσότερες από τις παραλίες έχουν βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Κάποιες από αυτές είναι κοσμοπολίτικες, κάποιες πιο ήσυχες και απόμερες και άλλες πιο οικογενειακές

Λεμεσός

Για τους λάτρεις του βουνού και της φύσης η Λεμεσός προσφέρει αμέτρητες επιλογές από χωριά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε αγροτουριστικούς προορισμούς. Μια από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές αποτελεί αυτή των κρασοχωριών. Κτισμένα στις νότιες πλαγιές του Τροόδους, τα γοητευτικά αυτά χωριά με την πληθώρα των οινοποιείων θα σας «μεθύσουν» με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους, τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια τους, τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια τους , τα τοπικά μουσεία και τις καλόγουστες ταβέρνες του.

Όμοδος Λεμεσός

Όμοδος

Η Λεμεσός αναμφισβήτητα αποτελεί ένα προορισμό ο οποίος αξίζει περισσότερες από μία επισκέψεις. Το πλήθος των αξιοθέατων και των δραστηριοτήτων που παρέχει κρατά τον επισκέπτη συνεχώς σε εγρήγορση . Με επιλογές για κάθε γούστο και με πλούσιες τουριστικές υποδομές η Λεμεσός αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό τουριστικό προορισμό. Το αξιοθαύμαστο όμως αυτής της πόλης βρίσκεται στο πως τα σύγχρονης αρχιτεκτονικής έργα ήρθαν και έσμιξαν μέσα από ένα αρμονικό και καλαίσθητο πάντρεμα με τα αρχαία αξιοθέατά της παρουσιάζοντας τα ως συνέχεια της ιστορικής και πολιτιστικής της εξέλιξης.

Λεμεσός