Στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα που ήρθαν στο φως  μέσα από διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές σε περιοχές της επαρχίας Λεμεσού. Τα ευρήματα  που ξεχωρίζουν προέρχονται κυρίως από τις δύο πόλεις – βασίλεια του Κουρίου και της Αμαθούντας και καλύπτουν όλη την περίοδο της αρχαιότητας από την 10η χιλιετία π..Χ. μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.

Το Μουσείο αποτελείται από δύο μεγάλες ορθογώνιες αίθουσες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με δύο μικρότερες εγκάρσιες. Στο κεντρικό μέρος του κτιρίου δημιουργείται εσωτερική ανοικτή αυλή, ενώ στο προαύλιο υπάρχει ένα στέγαστρο, όπου εκτίθενται τα διάφορα ογκώδη λίθινα ευρήματα, όπως  σαρκοφάγοι, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες και αγάλματα.

Η περιήγηση στο Μουσείο ξεκινά από τη νότια αίθουσα όπου εκτίθενται  ευρήματα της προϊστορικής περιόδου, προερχόμενα από τους οικισμούς του Ακρωτηρίου και του Αετόκρεμμου. Ακολουθούν ευρήματα από την Ακεραμεική Νεολιθική μέχρι και την Κλασική περίοδο. Από εδώ ξεχωρίζουν  τα αγγεία που εντοπίζονται μόνο στο βασίλειο της Αμαθούντας και φέρουν ζωγραφισμένο το κεφάλι της αιγυπτιακής θεάς Άθωρ, οι οινοχοΐσκες με το ζωγραφιστό πουλί, το αθωρικό κιονόκρανο. Όλα αυτά τα αγγεία υποδηλώνουν τις εμπορικές σχέσεις και κατά’ επέκταση τις πολιτιστικές επιδράσεις με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Στη δυτική αίθουσα εκτίθενται κυρίως αντικείμενα μεταλλοτεχνίας όπως εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, νομίσματα καθώς κα λίθινα και πήλινα αγαλματίδια.

Στη βόρεια αίθουσα παρουσιάζονται αντικείμενα κεραμικής, γλυπτικής, υαλουργίας, αλλά και επιτύμβιες και αναθηματικές επιγραφές της Ρωμαϊκής και Ελληνιστικής περιόδου. Από εδώ ξεχωρίζουν τα ασβεστολιθικά αγάλματα από το Ιερό του Διός Λαβρανίου στη Φασούλα.

Επιστρέφοντας στην ανατολική αίθουσα της εισόδου αντικρίζουμε την εντυπωσιακή ανθρωπόμορφη μαρμάρινη σαρκοφάγο από την νεκρόπολη της Αμαθούντας.

Ώρες & μέρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 08:00–16:00