Στην αυλή του δημοτικού σχολείου του Ελένειον στη Λευκωσία βρίσκεται ο μοναδικός ναός, σε όλη την Κύπρο, αφιερωμένος στον Άγιο Τριφύλλιο. Ο ναός, ο οποίος κτίστηκε το 1992 αποτελεί ένα πολύ μικρό και λιτό εκκλησάκι, με τριγωνική ξύλινη στέγη.

Το εσωτερικό της εκκλησίας αποτελείται από μία εικόνα του Αγίου Τριφυλλίου σε τρίποδα, ένα μανουάλι, ένα καντήλι και από το ξύλινο τέμπλο που φέρει δύο μεγάλες εικόνες , μία του Χριστού και μία της Παναγίας, καθώς και οκτώ μικρότερες.

Ο Άγιος Τριφύλλιος είναι ο πρώτος και ο μόνος γνωστός επίσκοπος Λήδρας (Λευκωσίας). Πολλά στοιχεία για αυτόν παραμένουν άγνωστα, όπως οι ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου του, καθώς και ο τόπος καταγωγής του. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε νομική στη Βηρυτό, όπου και άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Έζησε τους διωγμούς και τα βασανιστήρια των χριστιανών, που αποτέλεσαν την αφορμή για να γνωρίσει το χριστιανισμό. Επιστρέφει στην Κύπρο και γίνεται μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνα, τον οποίο και συνοδεύει στις Οικουμενικές Συνόδους. Ως επίσκοπος ο Άγιος Τριφύλλιος ίδρυσε γυναικείο μοναστήρι, καθώς και ναό στη Λευκωσία, στον οποίο φυλάχθηκαν τα λείψανα του. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παναγία την Οδηγήτρια, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με το που βρισκόταν είναι συγκεχυμένες.

Ο Άγιος Τριφύλλιος αποτελεί πολιούχο άγιο της Λευκωσίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 13 Ιουνίου. Η κάρα του Αγίου φυλάσσεται στη Μονή Κύκκου και μεταφέρεται στο ναό της Φανερωμένης στην Λευκωσία, κάθε χρόνο στους εορτασμούς της μνήμης του Αγίου. Εικόνες του Αγίου υπάρχουν σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη σχεδόν την Κύπρο, όπως στην Παναγία του Άρακα, στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, Παναγία της Ασίνου κ.α.