Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, του προστάτη αγίου της Λάρνακας, είναι κτισμένη στην παραλιακή ζώνη της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου. Ο Άγιος Λάζαρος ,μετά την έγερση του, ήρθε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου , από τον Απόστολο Παύλο και Βαρνάβα, όπου και παρέμεινε μέχρι και το θάνατό του. Η εκκλησία κτίστηκε πάνω από τον τάφο του Αγίου ,στις αρχές του 10ου αιώνα, με χορηγία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα Στ', ως αντάλλαγμα τη μεταφορά των λειψάνων του αγίου από το Κίτιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε στα κατάλοιπα δύο πρωιμότερων εκκλησιών. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλλο. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας κτίστηκε η στοά που διατρέχει τη νότια πλευρά του ναού, ενώ πιστεύεται πως την ίδια περίοδο αποτέλεσε και καθολικό μοναστήρι. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας , όταν η εκκλησία έγινε ισλαμικό τέμενος, το καμπαναριό και οι τρείς θόλοι καταστράφηκαν. Το νέο επιβλητικό καμπαναριό κτίστηκε και πάλι το 1857.

Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στο χώρο του ναού αποκάλυψαν σπουδαία ευρήματα, όπως μαρμάρινες σαρκοφάγους και τάφους σε σχήμα κουτιού.

Εξαιρετικής τέχνης αποτελεί το επίχρυσο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι που φιλοξενεί εκπληκτικές εικόνες της βυζαντινής τέχνης και το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα.

Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα προερχόμενα από το ναό.