Μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία της Σουμελά είναι κτισμένη στη βορειοδυτική πλευρά του γηπέδου «Αντώνης Παπαδόπουλος» στη Λάρνακα. Η εκκλησία προέκυψε κατόπιν επίσκεψης της ομάδας της Ανόρθωσης, τον Αύγουστο του 2005, στη Μονή της Παναγίας στην Τραπεζούντα, όπου είχε γίνει τάμα για νίκη και πρόκριση της ομάδας επί της τουρκικής Τράμπζονσπορ στα πλαίσια του β’ προκριματικού γύρου του Champions League. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση κυπριακής και τουρκικής ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στον πρώτο αγώνα η Ανόρθωση επικράτησε της Τράμπζονσπορ με 3-1 στην Κύπρο, ενώ ο δεύτερος αγώνας έληξε με 1-0 υπέρ της Τράμπζονσπορ. Το συνολικό σκορ ήταν 3-2 υπέρ της Ανόρθωσης, η οποία έλαβε και το εισητήριο της πρόκρισης στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League.

Η επική πρόκριση της ομάδα της Αμμοχώστου οδήγησε στο κτίσιμο της συγκεκριμένης εκκλησίας. Η εκκλησία είναι κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής και φέρει τρούλο. Ο εσωτερικός της χώρος αποτελείται από ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και Αγίων της Ορθοδοξίας, ενώ μια δεύτερη σειρά από μικρογραφίες, αναπαριστούν σκηνές από τα Πάθη του Χριστού. Τα θυρανοίξια της εκκλησίας έγιναν στις 19 Νοεμβρίου του 2010 χωροστατούντος του προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου, κ. Χρυσόστομο Β’.

Η εκκλησία εορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου.

Αξίζει να αναφερθεί πως το προσωνύμιο «Σουμελά» προήλθε από το όρος Μελά και το ποντιακό «σου» που σημαίνει «στο Μελά», το όρος όπου βρίσκεται κτισμένη η αρχική εκκλησία της Παναγίας Σουμελά.Yπάρχουν ακόμα δυο εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία του Σουμελά. Η μία βρίσκεται στον περίβολο του δημοτικού σχολείου της κοινότητας της Αχερίτου και η δεύτερη στην κοινότητα του Αλεθρικού.</p>