Η κατακόμβη βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, στη νότια πλευρά της πόλης της Λάρνακας, στο δρόμο προς την αλυκή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δίχωρο λαξευτό τάφο που ανάγεται στο 1200 π.Χ. περίοδο όπου εγκαταστάθηκαν στο νησί και στην αρχαία πόλη του Κιτίου Μυκηναίοι έμποροι. Αργότερα κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο και τους διωγμούς των χριστιανών ο τάφος χρησιμοποιήθηκε ως κατακόμβη και ως τόπος λατρείας των κατατρεγμένων χριστιανών. Χρόνια αργότερα ο υπόγειος τάφος μετατράπηκε σε παρεκκλήσι και έγινε τόπος λατρείας των χριστιανών της επαρχίας.

Η κατακόμβη εξακολουθεί να λειτουργεί ως παρεκκλήσι μέχρι και σήμερα. Η πρόσβαση σε αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολη. Εντός της κατακόμβης υπάρχουν εικονίσματα της Παναγίας και άλλων αγίων της Ορθοδοξίας, ενώ πολλά είναι και τα τάματα που αφήνονται εδώ από τους πιστούς. Τα παλαιότερα χρόνια οι πιστοί συνήθιζαν να κρεμάζουν κομμάτια ρούχων στην σιδερένια περίφραξή του επικαλούμενοι τη βοήθεια της Παναγίας, κάτι που με την πάροδο του χρόνου έχει εξαλειφθεί.

Το κτίσιμο της εκκλησίας της Παναγίας της Φανερωμένης, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, προέκυψε όταν ένας κάτοικος της επαρχίας βρήκε- έπειτα από όνειρο που είδε- εικόνισμα της Παναγίας και αγίασμα σε κοντινή απόσταση από τον αρχαίο τάφο. Έτσι λίγα χρόνια αργότερα αποφασίστηκε η ανέγερση της εκκλησίας , αφιερωμένης στην Παναγία.