Η παλαιά εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης βρίσκεται επί την ομώνυμη οδό στην νότια πλευρά της πόλης της Λάρνακας, στο δρόμο προς την αλυκή. Κτίστηκε γύρω στο 1920 και ανήκει στο ρυθμό της βασιλικής , σταυροειδής με τρούλο και φέρει δυο καμπαναριά. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται ένας αρχαίος δίχωρος λαξευτός τάφος του 1200 π.Χ., ο οποίος μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε ως κατακόμβη και ως τόπος λατρείας των κατατρεγμένων χριστιανών. Στα νεότερα χρόνια ο χώρος που βρισκόταν ο τάφος μετατράπηκε σε παρεκκλήσι και τόπος προσκυνήματος για τους κατοίκους της επαρχίας.

Επίσης στη διάρκεια εκσκαφών για εργασίες που αφορούσαν το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι της φοινικικής περιόδου (μεταξύ 6ου και 4ου αιώνα π.Χ.). Η ύπαρξη των συγκεκριμένων τάφων δικαιολογείται άλλωστε, καθώς η πόλη του Κιτίου υφίστατο από αρχαιοτάτους χρόνους, με την εγκατάσταση αρχικά εδώ Μυκηναίων έμπορων, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο αποτέλεσε βασίλειο των Φοινίκων.

Το κτίσιμο της εκκλησίας της Παναγίας της Φανερωμένης, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, προέκυψε όταν ένας κάτοικος της επαρχίας βρήκε- έπειτα από όνειρο που είδε- εικόνισμα της Παναγίας και αγίασμα σε κοντινή απόσταση από τον αρχαίο τάφο. Από εδώ προέκυψε και η ονομασία Φανερωμένης δηλαδή η εικόνα που φανερώθηκε.