Η κάτοικοι των Τρούλλων τιμούν τον Άγιο Μάμα, τον πολιούχο άγιο της κοινότητας τους, έχοντας δυο εκκλησίες αφιερωμένες στο όνομα του. Και οι δυο εκκλησίες βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Η παλαιά εκκλησία αποτελεί μια μονόκλιτη καμαροσκέπαστη πετρόκτιστη εκκλησία, που ανάγεται στον 16ο αιώνα. Εντυπωσιακό αποτελεί το επιβλητικό καμπαναριό της. Η εκκλησία στο πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί κάποιες μετατροπές, με κυριότερη αυτήν του 1913, που υπήρξε επέκταση της και η δημιουργία νέου νάρθηκα. Μάλιστα τότε στη διάρκεια των ανασκαφών είχαν ανευρεθεί τάφοι, κάτι που υποδήλωνε πως στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων και μετέπειτα συνήθιζαν να θάβουν τους νεκρούς στον περίβολο της εκκλησίας.

Από την εκκλησία έχει διασωθεί μια παλαιά φορητή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έργο του 1580. Το αξιοπρόσεκτο της εικόνας είναι ότι σε αυτήν παρουσιάζονται και οι δωρητές της, να βρίσκονται στο κάτω μέρος αριστερά της εικόνας, γονατιστοί να επικαλούνται τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Παφλαγονία το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι πέθαναν στη φυλακή ως μάρτυρες του χριστιανισμού. Τότε μια πλούσια χριστιανή γυναίκα τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με ιδιαίτερη μητρική αγάπη και στοργή. Σύμφωνα με την παράδοση, επειδή ο άγιος αποκαλούσε συνεχώς τη θετή του μητέρα ως μαμά, του απέδωσαν το όνομα Μάμας. Ο Άγιος Μάμας σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια μέχρι που μαρτυρικά και ένδοξα αναχώρησε από αυτή τη ζωή. Η μνήμη του Αγίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου.