Αμέσως μετά τον κυκλικό κόμβο της κοινότητας των Λαγουδερών, σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι της Παναγίας του Άρακα βρίσκεται  το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου βρίσκονται οι προτομές των ηρώων της κοινότητας, του Φειδία Συμεωνίδη αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 και του Τρύφωνα Τρύφωνος που δολοφονήθηκε άνανδρα από τους Τούρκους στις 17 Δεκεμβρίου του 1983.

Ο Φειδίας Συμεωνίδης γεννήθηκε στα Λαγουδερά στις 29 Δεκεμβρίου 1931. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, όπου και διακρίθηκε για την αγωνιστικότητα του. Συνελήφθηκε και απέδρασε από τα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς το Σεπτέμβριο του 1956 και εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα του Αυξεντίου.  Έλαβε μέρος στην επική μάχη του Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου του 1957, όπου ο Γρηγόρης Αυξεντίου βρήκε ηρωικό θάνατο. Μετά την έξοδο του από το κρησφύγετο συνελήφθη και βασανίστηκε φρικτά. Φυλακίστηκε ξανά για να ελευθερωθεί με  τη λήξη του Αγώνα. Πέθανε τον Μάη του 1975.

Ο στρατιώτης Τρύφωνας Τρύφωνος από τα Λαγουδερά δολοφονήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1983, από Τούρκους στρατιώτες, ενώ εκτελούσε χρέη φρουρού στο ακριτικό φυλάκιο του Αγίου Κασσιανού, στη Λευκωσία.