Σε ένα από τα κτήματα της Ιεράς Μονής του Κύκκου, 6 χλμ περίπου από αυτήν, σε μια υπέροχη κατάφυτη τοποθεσία βρίσκεται μια μικρή μονόκλιτη ξυλόστεγη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλειο. Είναι κτισμένη το έτος 1736 στα πρότυπα αρχιτεκτονικής των ορεινών περιοχών της Κύπρου. Εδώ είχε μεταφερθεί και παραμείνει για δυο χρόνια η θαυματουργή αγία εικόνα της Παναγίας, έπειτα τη μεγάλη πυρκαγιά του 1751 που κατέστρεψε ολοσχερώς το μοναστήρι.

Στο συγκεκριμένο εκκλησάκι καταλήγει το μονοπάτι της φύσης που ξεκινά από την περιοχή Ξυσταρούδα και περνά από το Αγίασμα της Παναγίας.

Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε το 330μ.Χ. στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Υπήρξε ιδιαίτερα μορφωμένος. Σπούδασε ρητορική, θεολογία, αστρολογία κ.α. στην Αθήνα. Διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Καισαρείας. Έμεινε γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς μοίραζε την περιουσία τους στους φτωχούς και παρότρυνε και άλλους να πράξουν το ίδιο. Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του υπήρξε η ίδρυση και η λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, που έφερε την ονομασία «Βασιλειάδα» και αποτελούσε ουσιαστικά κέντρο περίθαλψης και φροντίδας ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων περιλαμβάνοντας σχολεία, γηροκομεία, βρεφοκομεία κ.α. Πεθαίνει το 379μ.Χ. σε ηλικία μόλις 50 ετών. Αποτελεί ένα από τους τρεις Ιεράρχες που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου.