Μπαίνοντας στο χωριό των Κάτω Λευκάρων, στα δεξιά, ανάμεσα στους αγρούς βρίσκεται το εξωκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο , μέτριου μεγέθους εκκλησάκι κτισμένο σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Η εκκλησία χρονολογείται στον 12ο αιώνα και την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε Μητρόπολη Κιτίου και Λευκάρων. Μάλιστα την περίοδο εκείνη διέθετε κελιά και αποτελούσε χώρος φιλοξενίας του Δεσπότη.

Ο εσωτερικός χώρος του εξωκλησιού αποτελείται από ένα λιτό τέμπλο , σύγχρονης κατασκευής, με ελάχιστες εικόνες. Αξιοπρόσεκτες αποτελούν οι τοιχογραφίες του Αγίου Μαντήλιου, του Αγίου Νεόφυτου, του Αγίου Νικολάου, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Μια παλιά εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ φυλάγεται σε ειδικό χώρο στην εκκλησία.

Το εξωκλήσι λειτουργεί δυο φορές τον χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στις 13 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Γαβριήλ.