Κάτω Δρυς : Το χωριό με το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Νοτιοδυτικά της επαρχίας Λάρνακας, με θέα τη θάλασσα και το βουνό συναντάμε το χωριό Κάτω Δρυς. Συνορεύει με τα χωριά των Λευκάρων και της Βάβλας. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία του χωριού: η μία αναφέρεται στην ύπαρξη πολλών δρυών στο χωριό και η άλλη στην ύπαρξη στο παρελθόν δύο χωριών του Πάνω και του Κάτω Δρυ, τα οποία χωριά τα χώριζε ένας μεγάλος δρυς.

Ο πληθυσμός του χωριού είναι μόλις 130 μόνιμοι κάτοικοι, εάν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι απόδημοι ή παραθεριστές αποφασίζουν να αγοράσουν παλαιά σπίτια για να τα αναπαλαιώσουν και να περνούν κάποιες περιόδους του χρόνου στο χωριό. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιών.

Το γραφικό αυτό χωριό με τα πετρόκτιστα πολύχρωμα σπιτάκια , τα στενά σοκάκια ,τις πέτρινες βρύσες, το ενετικό γεφύρι, δημιουργεί ένα αίσθημα ψυχικής αγαλλίασης και ηρεμίας. Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται τον 12ο αιώνα μ.Χ, την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους πολιούχου του χωριού, αλλά και τη Μονή του Αγίου Μηνά κτίσμα του 15ου αιώνα που βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό της Βάβλας. Άλλα εξωκλήσια του χωριού είναι του Αγίου Νεοφύτου, του Αγίου Σπυρίδωνα και του Τιμίου Προδρόμου. Μάλιστα στον Κάτω Δρυ διασώζεται και το σπίτι του Αγίου Νεόφυτου. Ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος αποτελεί Κύπριο άγιο και την καταγωγή του διεκδικούν τόσο η κοινότητα των Λευκάρων όσο και του Κάτω Δρυ.

Στον Κάτω Δρυ σας δίνεται επίσης η ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης αλλά και το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται σε ένα σπίτι τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Αποτελεί ένα αρχοντόσπιτο με έξι δωμάτια, εσωτερική περίκλειστη αυλή και στεγασμένο πέραμα με καμάρα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσω των αντικειμένων, των επίπλων και των εργαλείων που φιλοξενούνται, να γνωρίσει τις ασχολίες, το νοικοκυριό και τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής.

Από την άλλη στο Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος περιλαμβάνονται πάνω από 1000 εκθέματα κατανεμημένα σε έξι αίθουσες. Το μουσείο, το οποίο αποτελεί δημιούργημα των ιδιωτών Ιάκωβου και Έλλης Κορνιώτη, είναι αφιερωμένο στους Κύπριους εθελοντές των βαλκανικών πολέμων του 1912. Στο μουσείο φιλοξενούνται γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τις ασχολίες και τον πολιτισμό των κατοίκων του Κάτω Δρυ. Αξιοπρόσεκτη αποτελεί η παρουσίαση της ιστορίας της μελισσοκομίας και της οινοποιίας στο χωριό. Άλλωστε οι δυο αυτές ασχολίες είναι στενά συνυφασμένες με την παράδοση των κατοίκων.

Ο Κάτω Δρυς αξίζει σίγουρα την επίσκεψη σας για να ανακαλύψετε τη μοναδική μαγεία του. Οι γραφικές γειτονιές, τα σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα νεοκλασικά αρχοντικά, οι απίθανοι χρωματισμοί, τα πλακόστρωτα σοκάκια, ο πελώριος πλάτανος στην είσοδο του χωριού συνθέτουν ένα μικρό παράδεισο που σίγουρα θα θέλετε να ξαναεπισκεφτείτε.