Τα φράγματα της Κύπρου χρησιμοποιούνται κατεξοχήν για άρδευση και ύδρευση των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Τα φράγματα εκτός του ότι διαδραματίζουν ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο, παράλληλα συμβάλουν στην περιβαλλοντική ανάπτυξη με την ανάδειξη φυσικών οικοσυστημάτων.

Ένα από τα φράγματα του νησιού είναι και αυτό της Καλαβασού. Πρόκειται για ένα λιθόρριπτο φράγμα κτισμένο επάνω από το Βασιλικό ποταμό, περίπου 5,5 χλμ βορειοδυτικά της κοινότητας της Καλαβασού. Το συγκεκριμένο έργο έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 1983 με 1985, έχει ύψος 57 μέτρα, μήκος 2χλμ και επιφάνεια 875.000 τμ. Η χωρητικότητα του είναι 17 εκατομμύρια κ.μ. Το φράγμα που κτίστηκε στα πλαίσια του υδατικού σχεδίου Βασιλικού – Πεντάσχοινου χρησιμοποιείται για την άρδευση γης έκτασης 980 εκταρίων που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Βασιλικού και Μαρωνίου και περιλαμβάνει τα χωριά Καλαβασός, Μαρώνι, Ζύγι, Ψεματισμένος, Μαρί και Τόχνη.

Το συγκεκριμένο φράγμα προσφέρεται για ψάρεμα κυπρίνων, κοκκινόφτερων, κουνουπιέρων, λαυρακιών, γατόψαρων, ηλιόψαρων εφόσον ασφαλώς εξασφαλιστεί η σχετική άδεια από το Τμήμα Αλιείας.

Εντύπωση προκαλεί ένα συγκεκριμένο σημείο του φράγματος, στο οποίο δημιουργείται ένας ιδιαίτερος σχηματισμός που μοιάζει με καρδιά.