Στο κέντρο της κοινότητας της Καλαβασού, ανάμεσα στα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια βρίσκεται η κύρια εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία Θεοτόκο. Χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής-σταυροειδές, με απλοποιημένα όμως χαρακτηριστικά και μεμονωμένα στοιχεία της φράγκικης αρχιτεκτονικής.

Εξωτερικά ο ναός είναι κτισμένος με πέτρα της περιοχής, ενώ ξεχωρίζει το ψηλό και επιβλητικό καμπαναριό στα ανατολικά του ναού. Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμεί ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο που αποτελείται από τρεις σειρές με εικόνες και μικρογραφίες του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων και των Αποστόλων της Ορθοδοξίας. Οι εικόνες είναι παλιές αλλά καλοδιατηρημένες.

Η εκκλησία παρόλο που είναι αφιερωμένη στο γενέθλιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), εντούτοις γιορτάζεται πανηγυρικά στις 25 Μαρτίου, όπου πολλοί πιστοί προσέρχονται για να φέρουν τα τάματά τους και να προσκυνήσουν την άγια εικόνα της Παναγίας. Αξίζει να αναφερθεί πως δίπλα από την εκκλησία υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο.