Στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της κοινότητας του Βουνιού βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες του χωριού αποτελώντας ένα ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Το Μνημείο αποτελείται από τους ανδριάντες των Ανδρέα Βλάμη και Πλάτωνα Στυλιανού, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, καθώς και μια τιμητική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των δυο αγνοουμένων της κοινότητας, από την τουρκική εισβολή του 1974, των Διομήδη Στυλιανού Πνευματικού, 19 χρόνων και του Βρυώνη Μονιάτη, επίσης 19 ετών, όπως και το όνομα του δολοφονηθέντα από τους Τούρκους, το 1974, Χριστόδουλου Μενελάου. Το Μνημείο ανεγέρθηκε με τη συμβολή του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Αποδήμων και τα αποκαλυπτήρια του έγιναν στις 20 Νοεμβρίου του 1997.

Ο Ανδρέας Βλάμης ήταν μαθητής του Λανίτειου Γυμνασίου και από τους πρωτεργάτες των μαθητικών εκδηλώσεων και διαδηλώσεων κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας. Η δράση του περιλάμβανε ρίψη φυλλαδίων μέχρι ανατινάξεις και δολιοφθορές κατά των αγγλικών στρατευμάτων. Από νωρίς εντάχθηκε στις ομάδες κρούσης της οργάνωσης της ΕΟΚΑ. Στις 19 Νοεμβρίου του 1956, σε ηλικία μόλις 17 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά την προσπάθειά του να αποσπάσει όπλο από Τούρκο αστυνομικό σε μπλόκο που είχε στηθεί σε περιοχή της Λεμεσού.

Ο Πλάτωνας Στυλιανού υπήρξε μέλος και αγωνιστής της οργάνωσης της ΕΟΚΑ. Ήταν παντρεμένος με έξι ανήλικα παιδιά. Σε ηλικία 32 ετών απεβίωσε, έπειτα από φρικτά βασανιστήρια που υπέστη από τους Άγγλους στρατιώτες.