Το Φτερικούδι βρίσκεται 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και αποτελεί ένα από τα πιο μικρά πληθυσμιακά χωριά της επαρχίας Λευκωσίας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς και συγκαταλέγεται στα είκοσι ψηλότερα χωριά της Κύπρου.

Το όνομα του το χωριό το οφείλει στο φυτό φτέρη ή αλλιώς στην καθομιλουμένη φτερίτζιν, που αυτοφύεται στην περιοχή. Αυτή η εκδοχή αποτελεί την επικρατέστερη, παρόλο που υπάρχει και μια δεύτερη που αναφέρει πως η ονομασία του χωριού προήλθε από το γεγονός ότι το χωριό βρίσκεται στη «φτέρη» του βουνού Πύρου, δηλαδή στην πλάγια μεριά του.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η κοινότητα Φτερικούδι υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια και αποτελούσε βασιλικό κτήμα έχοντας την ονομασία Καλαμιθάσα. Το 1570 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο οικισμός της Καλαμιθάσας καταστράφηκε για να κτιστεί μετέπειτα στη θέση του η κοινότητα του Φτερικουδίου. Έτσι η παράδοση θέλει την ίδρυση του Φτερικουδίου λίγο μετά το 1570, από τους κατοίκους της Καλαμιθάσας που είχαν επιζήσει από την καταστροφική μανία των Τούρκων κατακτητών. Παρόλα αυτά πρόσφατες ανασκαφές που έχουν φέρει στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, πιθανότατα της μυκηναϊκής περιόδου, υποδηλώνουν την ύπαρξη κοινότητας πολύ προγενέστερα των μεσαιωνικών χρόνων.

Σήμερα στην περιοχή, όπου παλαιότερα ήταν κτισμένος ο οικισμός της Καλαμιθάσας , βρίσκεται το εξωκλήσι και ο τάφος του θαυματουργού Οσίου Αββακούμ, που αποτελεί και τον προστάτη άγιο του χωριού. Το εξωκλήσι κτίστηκε μόλις το 1989 και αποτελεί τύπου μονόκλιτου ξυλόστεγου, «φραγκοβυζαντινού» ναού. Από τα κατάλοιπα του παλαιότερου ναού διασώζεται το ασκητήριο και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου.

Αξιοσημείωτο αποτελεί η ανακάλυψη στο προαύλιο της εκκλησίας αρχαιολογικών ευρημάτων, που ανάγονται στη 2η χιλιετία π.Χ. Πρόκειται για τεράστιους μονόλιθους, όπως στήλες από γαβρόλιθο της περιοχής, καθώς και ένας υπερμεγέθης λίθος σε σχήμα κώνου και που όλα αυτά έχουν δεχθεί επεξεργασία από ανθρώπινο χέρι. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής και πιθανότατα οργανωμένου συνόλου κατά την περίοδο αυτή. Άλλωστε σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη που διενήργησε η Παναγιώτα Ψιλλίτα Ιωάννου που φέρει τον τίτλο «Μνημεία – Φωνήεντα – Φτερικούδι», με σκοπό την ανάδειξη του Φτερικουδίου σε αρχαιολογικό χώρο, αναφέρεται πως η ύπαρξη χαλκού στην περιοχή οδήγησε στην αύξηση του πληθυσμού και στην εδραίωση ενός οικισμού, με σκοπό την εκμετάλλευση και την εμπορία του αξιόλογου αυτού μεταλλεύματος.

Άλλες εκκλησίες του χωριού αποτελούν της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης και του Αγίου Νικολάου. Η Παναγία της Γαλακτοτροφούσης βρίσκεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον στα δυτικά του χωριού και κτίστηκε πρόσφατα, στη θέση μιας παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε το 1575, από τις λεηλασίες των Τούρκων. Ο ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί τον κύριο ναό του χωριού και είναι κτισμένος έχοντας ως πρότυπο αρχιτεκτονικής την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Αγιασμάτι.

Μια περιδιάβαση στο χωριό Φτερικούδι σίγουρα αξίζει. Μπορείτε να περπατήσετε στα όμορφα και γραφικά σοκάκια του χωριού, να συναντήσετε τον αιωνόβιο δρυ, του οποίου οι κλώνοι δημιουργούν ένα ξεχωριστό σχηματισμό, να ακούσετε τον γλυκό ήχο των αηδονιών που κάθε άνοιξη μαγεύουν με τις μελωδίες τους, αλλά να ακολουθήσετε και το περιμετρικό Μονοπάτι της Φύσης, για να γνωρίσετε την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.