Η Επισκοπή της επαρχίας Πάφου, κτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Έζουσας, φέρει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα η Κοιλάδα της Έζουσας, η οποία θεωρείται μια από τις ομορφότερες κοιλάδες της Κύπρου, καθώς και ο γνωστός Γκρεμός της Επισκοπής, που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας, φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας αποτελώντας για το λόγο αυτό προστατευόμενες περιοχές.

Με στόχο λοιπόν να αναδειχθεί και να προβληθεί η οικολογική αξία της κοινότητας, παράλληλα με την προστασία των οικολογικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής και στην αειφόρο ανάπτυξη της, έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής. Το Κέντρο βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας, στα βόρεια της πόλης της Πάφου και στεγάζεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πρώην Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής. Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου

Το Κέντρο διαθέτει αίθουσα εκθεμάτων, όπου με τη χρήση σύγχρονων εποπτικών μέσων, παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν τη γεωλογία, τη χλωρίδα, την πανίδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της κοινότητας της Επισκοπής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αίθουσα διαλέξεων και προβολών, στην οποία προβάλλεται ταινία μικρού μήκους που δίδει πληροφορίες για τη γεωλογία, την υδρολογία, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, καθώς και εργαστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μικροσκόπιο, στερεοσκόπια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές, φοιτητές και ερευνητές στα πλαίσια ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τέλος μέσα από το βοτανικό μονοπάτι ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά τα διάφορα φυτά, αλλά και τα κύρια πετρώματα που εντοπίζονται στην περιοχή.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής

Πρόσφατα το Κέντρο έχει δημιουργήσει μια περιπατητική διαδρομή δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες, εφόσον ξεναγηθούν στο Κέντρο και στα εκθέματά του, να έχουν μια πιο άμεση επαφή με τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της Κοιλάδας. Το μονοπάτι έχοντας ως αφετηρία το Κέντρο αποτελεί μιας μέτριας δυσκολίας κυκλική διαδρομή επτά περίπου χιλιομέτρων και περνά από σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής λειτουργεί τους μήνες Ιούνιο έως Φεβρουάριο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ των ωρών 9:00 – 14:00 και τους μήνες Μάρτιο με Μάιο από Δευτέρα μέχρι Σάββατο μεταξύ των ωρών 9:30 – 14:00. Για οργανωμένες ομάδες ανοίγει και σε συμφωνηθέντα ωράρια. Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου αναλαμβάνει τη ξενάγηση των επισκεπτών. Στο Κέντρο υπάρχει τέλος εισόδου €2. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 00357- 26642234.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής