Η Κύπρος συνολικά έχει 108 φράγματα και αποτελεί ένα μεγάλο αριθμό σε σχέση με την έκταση και το μέγεθός της. Τα φράγματα σε συνδυασμό με τις μονάδες αφαλάτωσης θεωρούνται σημαντικά έργα για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του νησιού παράλληλα με την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής για τους κατοίκους του.

Το φράγμα του Πέρα Πεδί θεωρείται ένα από τα μεγάλα φράγματα της Κύπρου με χωρητικότητα 55.000μ3. Ευρισκόμενο δυο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πέρα Πεδί είναι κτισμένο επάνω στον Κρυό Ποταμό, που αποτελεί παραπόταμο του Κούρη. Το συγκεκριμένο φράγμα κατασκευάστηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1956 με σκοπό την άρδευση καλλιεργήσιμης γης, κατεξοχήν φυλλοβόλων οπωροφόρων, που ανήκει στα χωριά Πέρα Πεδί και Κοιλάνι. Ένα ιδιαίτερο γνώρισμα του συγκεκριμένου φράγματος , που συναντάται και σε ορισμένα άλλα φράγματα της Κύπρου, αποτελούν τα τσιμεντένια σκαλιά, στα οποία όταν ρέει ορμητικά το νερό, έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται ένας πολύ χαρακτηριστικός ήχος που φτάνει στο αυτί σαν μια όμορφη μελωδία.

Η υπερχείλιση των φραγμάτων, έπειτα από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, αποτελούν ένα υπέροχο υπερθέαμα που σε συνδυασμό με τον κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο ποικίλων χρωμάτων και ήχων, η απόλυτη αρμονία της φύσης.