Chapels

Displaying 1 - 20 of 274
Destination
Saint-Lazaros-in-Xylotymbou

Το εκκλησάκι του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται ανατολικά του χωριού Ξυλοτύμπου, σε κοντινή απόσταση από το κοιμητήριο της κοινότητας. Πρόκειται για ένα μικρό λιτό και απέριττο εκκλησάκι. Ο εσωτερικός του χώρος είναι εξίσου λιτός, καθώς αποτελείται από ένα απλό εικονοστάσι με λιγοστές εικόνες . Το εκκλησάκι δεν φέρει καμιά αγιογραφία.

Κατά την χριστιανική παράδοση ο Λάζαρος ήταν τριάντα ετών...

Destination
Saint-George-in-Liopetri

Το εξωκκλήσι βρίσκεται παρά τον ποταμό του Λιοπετρίου και είναι κτίσμα πιθανόν του 16ου αι. Είναι μικρό μονόκλιτο καμαροσκέπαστο  με ημικικλική αψίδα εσωτερικά και εξωτερικά. Λέγεται πως χτίστηκε από εργάτες των λατομείων και των καμινιών. Γύρω του υπάρχουν ερείπια παλιών μικρών συνοικισμών.

Destination
Saint George in Sotira

It is located in the village center, close to the old and the newer church of the Transfiguration. Built on the site of an earlier church, this is a simple, one-room stone-vaulted church. Burials and cave have been found in the temple. An ecclesiastical Museum has been operating since 1989 in this small church, which has many important religious relics such as old forms Gospels, holy icons,...

Destination
Saint-Raphael-in-kato-Lefkara

Η εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας των Κάτω Λευκάρων. Αποτελεί ένα λιτό καμαροσκέπαστο ναό με ξυλόστεγη κεραμοσκεπή στέγη.

Ο Άγιος Ραφαήλ εορτάζει δυο μέρες μετά το Άγιο Πάσχα και συγκαταλέγεται στη χορεία των Νεοφανών Αγίων, που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453 μ.Χ.

Destination
Παναγία Πλατανιωτισσα στα Πλατάνια

Μέσα σε μια υπέροχη κατάφυτη περιοχή, νοτιοδυτικά του εκδρομικού χώρου των Πλατανιών βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και είναι κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής με οξυκόρυφη κεραμοσκεπή ξύλινη στέγη σύμφωνα με τα πρότυπα αρχιτεκτονικής των εκκλησιών της ορεινής Κύπρου. Δεν υπάρχει καμπαναριό αλλά ένα σήμαντρο κρεμασμένο σε δέντρο. Το...

Destination
Saint Simeon in Miliou

Το νεόδμητο γραφικό αυτό εκκλησάκι , που βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Πάνω Ακουρδάλεια και Μηλιού, κτίστηκε στα θεμέλια ενός παλαιότερου ναού επίσης αφιερωμένου στον Άγιο Συμεών. Τα εγκαίνια του τελέστηκαν στις 22 Αυγούστου του 2014, από τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο.

Πρόκειται για ένα μικρό λιτό πετρόκτιστο εκκλησάκι , το οποίο εσωτερικά είναι διακοσμημένο με ένα απλό ξύλινο...

Destination

Η εκκλησία του Αγίου Κόνωνα βρίσκεται στην περιοχή του Ακάμα, κοντά στο Νέο Χωριό. Κτίστηκε στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας επίσης αφιερωμένης στον Άγιο Κόνωνα. Πρόκειται για ένα μικρό μονόκλιτο ναό που δεν ακολουθεί οποιαδήποτε εκκλησιαστική αρχιτεκτονική , καθώς πρόκειται απλά για ένα ακαλαίσθητο ορθογώνιο οικοδόμημα με επίπεδη ταράτσα. Το εσωτερικό του είναι εξίσου απλό...

Destination
Saint Marina in Strovolos

Κοντά στην όχθη του ποταμού Πηδιά, δίπλα από το Σύστημα Προσκόπων, στη μέση του Στροβόλου, βρίσκεται η εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Οικοδομήθηκε το 1935 με πρωτοβουλία του Στροβολιώτη Χατζηπαναή Χατζησάββα, στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας, από την οποία σωζόταν μόνο η Αγία Τράπεζα.

Σύμφωνα με την παράδοση η αρχαία εκκλησία κτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο ως δέηση προς...

Destination
Saint-George-in-Steni

Επάνω σε ένα μικρό λόφο της κοινότητας της Στενής, της επαρχίας Πάφου βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λιτό εκκλησάκι με ξυλόστεγη κεραμοσκεπή στέγη. Ο εσωτερικός του χώρος αποτελείται από ένα λιτό εικονοστάσι με λιγοστές εικόνες. Η εκκλησία δεν φέρει καμπαναριό παρά μόνο ένα πρόχειρο σιδερένιο σήμαντρο.

Destination
Άγιος Ιωάννης ο Σπηλεώτης στη Σια

Βορειανατολικά της κοινότητας της Σιας, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με δέντρα και άγρια βλάστηση βρίσκονται τα κατάλοιπα ενός μικρού πετρόκτιστου εξωκλησιού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Σπηλεώτη. Το εξωκλήσι αποτελεί κτίσμα του 1870 και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμά του αποτελεί η ύπαρξη μιας καμάρας στο κέντρο του ναού. Σε κοντινή απόσταση από το εξωκλήσι βρίσκεται μια σπηλιά,...

Destination
Panagia Galatarka in Pomos

Πρόκειται για ένα σύγχρονο λιτό εξωκλήσι, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα από ιδιώτη. Συγκεκριμένα το εκκλησάκι οικοδομήθηκε από την οικογένεια ενός μικρού παιδιού, που επικαλέστηκε την Παναγία της Γαλαταρκάς, για να βοηθήσει στη θεραπεία του παιδιού τους από τη λευχαιμία.

Παλαιότερα υπήρχε επίσης μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία της Γαλαταρκάς, το οποίο καταστράφηκε την...

Destination
Αγία Παρασκευή στα κάτω Ακουρδάλια

Στις παρυφές της Κάτω Ακουρδάλιας , δύο περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κοινότητας, σε μια απόμερη και δύσκολα προσβάσιμη περιοχή , βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Αποτελεί κτίσμα του 15ου αιώνα και ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης με τρούλο.

Η πετρόκτιστη αυτή εκκλησία δεν φέρει εικονοστάσι παρά μόνο έχει διάσπαρτες εικόνες επάνω στους τοίχους. Αρχικά η εκκλησία ήταν...

Destination
Saint Savvas in Leivadia

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα στα Λειβάδια, βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού και αποτελεί ένα από τους τρεις ναούς της κοινότητας. Αποτελεί ένα νεόκτιστο ναό κτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό. Ο εσωτερικός χώρος του ναού δεν είναι αγιογραφημένος αλλά φέρει φορητές εικόνες που είναι αναρτημένες στους τοίχους της.

Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από χωριό της Καππαδοκίας και προερχόταν από ευσεβή...

Destination
Παναγία Παλλουριώτισσα στην Ποταμιά

Στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Ποταμιά συναντάται ένα μικρό πετρόκτιστο καμαροσκέπαστο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Παλλουριώτισσα. Το προσωνύμιο «Παλλουριώτισσα» πιθανότατα να προήλθε από το φυτό παλλούρα, ενός ιδιαίτερα διαδεδομένου φυτού στην Κύπρο .

Πλέον το εκκλησάκι στέκει βωβό και ερειπωμένο σε πολύ κακή κατάσταση. Πόσες άλλωστε ερημωμένες, λεηλατημένες και...

Destination
Apostol-Andreas-Saints-Stefanos-Modestos-in-Augorou

It is located on the east side of the village , on the same side as the Heroes Monument of EOKA 1955-59 . It is a church symbol , as it connects the religion with the struggle of the country. It was dedicated to St. Stephen , who was the first witness of Christianity , Apostle Andrew , who was the first disciple of Christ and Saint Modestos Patriarch of Jerusalem , in memory of the first...

Destination
Church-of-the-Virgin-Mary-the-Katafigiotissa-in-Platanistasa

Στο νότιο μέρος της κοινότητας της Πλατανιστάσας , στο ύψωμα της τοποθεσίας «Κατωφύδι», μέσα σε ένα υπέροχο πευκόφυτο τοπίο βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας. Το εξωκλήσι κτίστηκε κατά τα δύσκολα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, αποτελώντας αποκούμπι και στήριγμα για τους κατοίκους της περιοχής.

Λίγο πιο κάτω από το εξωκλήσι, κάτω από τον ίσκιο...

Destination
Agia Marina Kantou

Στη δυτική όχθη του ποταμού Κούρη, νότια του χωριού Καντού, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, βρίσκεται ένας ιδιαίτερος ναός, αυτός της Αγίας Μαρίνας.

Η ιδιαιτερότητα του ναού οφείλεται στη χρονολόγηση του, καθώς διακρίνεται σε τρεις φάσεις, εκ των οποίων η αρχαιότερη ανάγεται στα μέσα του 11ου αιώνα και η νεότερη στον 15ο αιώνα. Ο ναός έχει αναδειχτεί ως ένα από τα...

Destination

Σε οικιστική περιοχή της κοινότητας του Αυγόρου, βρίσκεται ο νεόδμητος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Μάμα. Τα θυρανοίξια της εκκλησίας έγιναν τον Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται για ένα μικρό καμαροσκέπαστο ναό επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα. Εντύπωση προκαλεί το εικονοστάσι στο εσωτερικό της εκκλησίας, το οποίο ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, τα οποία συναντά κανείς σε άλλες εκκλησίες, καθώς επιτρέπει...

Destination
Panagia-Alampronas-in-Augorou

Her nickname derives from the homonymous locality in which it is located. It is considered the property of the inhabitants, both Augorou community, and the community of Xylofagou. The building dates back to the 19th century.

Destination

Σε μια υπέροχη κατάφυτη περιοχή στη Σωτήρα βρίσκεται μια μικρή νεόδμητη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα. Είναι κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής και φέρει τρούλο. Ένα παλαιότερο εξωκλήσι του 14ου αιώνα, επίσης αφιερωμένου στην Αγία Βαρβάρα, βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες της Σωτήρας και της Αγίας Νάπας.

Η Αγία Βαρβάρα προερχόταν από εύπορη οικογένεια ειδωλολατρών. Ο πατέρας της για...