Σε μια από τις επισκέψεις σας στο μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, προτιμήστε να ακολουθήσετε τη διαδρομή μέσα από το δάσος της Πάφου και συγκεκριμένα τη φημισμένη Κοιλάδα των Κέδρων. Η ομορφιά του τοπίου θα σας αποζημιώσει!

Η διαδρομή γίνεται μέσα από συστάδες δέντρων, όπως αγριόπευκα, δρυς , πλάτανους δημιουργώντας ένα ξεχωριστό φυσικό τοπίο. Ασφαλώς ξεχωρίζουν οι επιβλητικοί ενδημικοί κέδροι, οι οποίοι έδωσαν και το όνομα τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το κυπριακό κέδρο με την επιστημονική ονομασία Cedrus brevifolia  είναι ένα από τα τέσσερα είδη κέδρου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ονομασία brevifolia υποδηλώνει το μικρό μέγεθος των βελόνων του συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κέδρων. Φέρει και την ονομασία Πεύκο της Παναγίας, καθώς σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, όταν η Παναγία επισκέφτηκε το Μοναστήρι του Κύκκου, τα πεύκα για να την τιμήσουν γονάτισαν στο πέρασμά της. Τότε η Παναγία τα ευλόγησε και τα μετέτρεψε σε εντυπωσιακά κέδρα. Το κέδρο είναι αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο και το ύψος του φτάνει μέχρι και τα 30 – 35 μέτρα. Χαρακτηρίζεται από τα ογκώδη, ακανόνιστα κλαδιά του, τον ευθυτενή κορμό και τα βελονοειδή, άκαμπτα φύλλα του.

Καθώς το ξύλο του κέδρου θεωρείται πολύ ανθεκτικό και καλής ποιότητας, στο παρελθόν γινόταν συστηματική η χρήση του για την κατασκευή επίπλων, πλοίων, ξυλόγλυπτων κ.α. Η αλόγιστη αυτή χρήση σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές οδήγησε στη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των κέδρων στο νησί. Η προστασία του ενδημικού αυτού δέντρου ξεκίνησε την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, όπου είχε απαγορευτεί η υλοτομία στο δάσος της Πάφου.

Στις μέρες μας τους κέδρους τους συναντάμε κατεξοχήν στην περιοχή του Τρίπυλου στο δάσος της Πάφου και για το λόγο αυτό το Τμήμα Δασών έχει απαγορεύσει την υλοτομία του, στοχεύοντας στην προστασία και στην εξάπλωση του. Ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε περιοχή προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας, εξαιτίας του μοναδικού φυσικού πλούτου και της άγριας ζωής που φιλοξενεί. Συγκεκριμένα στην περιοχή συναντάμε 36 ενδημικά φυτά , όπως το κυπριακό κυκλάμινο, τα βατράχια του Κύκκου, το θυμάρι, αλλά και σπάνια είδη ζώων και πουλιών, όπως το κυπριακό αγρινό, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, αετούς, κουκουβάγιες.

Η Κοιλάδα των Κέδρων προσφέρεται για ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να εξερευνήσει το μοναδικό αυτό τοπίο που αποτελεί ένα φυσικό θησαυρό παγκοσμίου επιπέδου. Η επαφή με τη φύση και το απόλυτο καθαρό περιβάλλον ξυπνά αισθήματα χαλάρωσης,ηρεμίας και αγαλλίασης. Απλά αφεθείτε στην ομορφιά του μικρού αυτού παραδείσου και στη μεθυστική μυρωδιά των αγέρωχων κέδρων…