Εάν υπήρξατε επισκέπτης της περιοχής του Κάβο Γκρέκο της επαρχίας Αμμοχώστου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε συναντήσει το πλέον χαρακτηριστικό δέντρο που δεσπόζει στην περιοχή. Το δέντρο που αποτελεί είδος αοράτου έχει ανακηρυχθεί ως το πιο πολυφωτογραφημένο δέντρο παγκοσμίως, καθώς επιλέγεται για φωτογράφιση, είτε από νιόπαντρα ζευγάρια είτε από εκδρομείς –εξερευνητές της φύσης είτε από επαγγελματίες φωτογράφους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται και γάμοι στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο αιωνόβιο αυτός Αόρατος , ηλικίας περίπου 150 ετών, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του πάρκου του Κάβο Γκρέκο, στο δρόμο που οδηγεί στην Αγία Νάπα. Ο συγκεκριμένος Αόρατος ανήκει στην ποικιλία Juniperus phoenicea της οικογένειας των Κυπαρισσωδών και αποτελεί δέντρο ή ψηλός θάμνος που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 10 μέτρα περίπου. Αυτοφύεται σε πεδινές, κυρίως παράκτιες , περιοχές και ανθίζει κατά την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου – Απριλίου.

Η ονομασία του αόρατου και κυρίως του συγκεκριμένου είδους που συναντάται στο Κάβο Γκρέκο αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, όπως την Καρπασία, τη Σαλαμίνα, τον Ακάμα, το Ακρωτήρι, το Ζύγι κ.α. , προέρχεται πιθανότατα από το α στερητικό και τη λέξη όρος, που δηλώνει το δέντρο που δεν συναντάται στα ορεινά. Το ξύλο του αόρατου είναι σκληρό, εύοσμο, δεν προσβάλλεται από έντομα και δεν σήπεται εύκολα. Στα παλαιότερα χρόνια, οι κάτοικοι της υπαίθρου, εξαιτίας του αρώματος του, αλλά και της εντομοαπωθητικής ιδιότητάς του, συνήθιζαν να κόβουν μικρά κομματάκια ξύλου και να τα τοποθετούν σε ερμάρια φύλαξης των ρούχων τους. Παράλληλα εξαιτίας της ανθεκτικότητας του στη σήψη, το χρησιμοποιούσαν κυρίως για τη στέγαση αγροτικών σπιτιών και υποστατικών.

Παλαιότερα η περιοχή του Κάβο Γκρέκο ήταν καλυμμένη από πυκνό δάσος αόρατου. Παρόλα αυτά εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του και της έλλειψης προστασίας του, το δάσος σε μικρό χρονικό διάστημα καταστράφηκε. Η καταστροφή αυτή συντελέστηκε κυρίως κατά την περίοδο 1912 – 1919, όπου την εποχή εκείνη στην περιοχή Παραλιμνίου λειτουργούσαν ατμοκίνητοι αλευρόμυλοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως πρώτη καύσιμη ύλη τη ξυλεία της περιοχής.

Ο Αόρατος του Κάβο Γκρέκο αποτελεί πλέον σύμβολο της περιοχής και ένα μνημείο της φύσης, το οποίο κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα από αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και από την ανθρώπινη παρέμβαση. Για το λόγο αυτό σε μια επίσκεψη σας στην περιοχή κάντε μια στάση στο συγκεκριμένο σημείο όπου δεσπόζει ο αιωνόβιος αυτός Αόρατος, καθίστε στο παγκάκι που βρίσκεται κάτω από αυτόν, απολαύστε τη φύση και βγάλτε τη δική σας αναμνηστική φωτογραφία.