Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο : Το Ακρωτήρι, τα Παλάτια, η μαγεία της φύσης και του τοπίου, μεγαλόπρεπα μέσα στο πέρασμα των αιώνων...

Το Ακρωτήρι και η μικρή χερσόνησος Γκρέκο αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για τον επισκέπτη της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους το ακρωτήρι είναι το σπίτι ενός τέρατος που οι ντόπιοι ονομάζουν "το φιλικό τέρας" καθώς δεν φαίνεται να προκαλεί ζημιές. Βρίσκεται νοτιοανατολικά παράλια ανάμεσα στα δημοφιλή θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά και πρόκειται για μια περιοχή παρθένας ομορφιάς, που έχει κηρυχθεί σε Εθνικό Δασικό Πάρκο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Φύση 2000 (Natura 2000) και τόπος προστασίας της φύσης.

 

Ο επισκέπτης εύκολα μπορεί να διαπιστώσει τη μεγαλειότητα του τοπίου. Καλύπτει έκταση 385 εκταρίων. Η μεγαλοπρεπής ομορφιά των απόκρηµνων βράχων κοντά στη θάλασσα σε συνδυασµό µε την αυτόχθονη χλωρίδα του Ακρωτηρίου Γκρέκο εντυπωσιάζει.

Το Κάβο Γκρέκο είναι δημοφιλές μέρος για πεζοπορία και εξερεύνηση της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Μονοετή και πολυετή φυτά, βολβοί και κονδυλωτά µας χαρίζουν σχεδόν ολόχρονα μεθυστικές ευωδίες. Ποικιλίες colchicum, νάρκισσου και άλλων φυτών αναβαθµίζουν την ομορφιά του τοπίου.

 

Μοναδικά είναι επίσης τα φυτά στην παραλία και κυρίως είδη που ανθίζουν το καλοκαίρι και που ευδοκιµούν εκεί παρά την αλµυρότητα του εδάφους, την ξηρασία και τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Μερικά από τα είδη αυτά είναι το limonius sinuatum, το Crithmum Maritimum και το σπάνιο ενδηµικό Taraxacum Aphrogenes που ευδοκιµούν αποκλειστικά στην Κύπρο. Αποτελεί σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά και εκεί ζουν 71 είδη πανίδας.

Στη θαλάσσια περιοχή του κάβο Γκρέκο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες και σπήλαια που η φύση τις στόλισε και τις μετέτρεψε σε παλάτια και είναι δημοφιλές για κατάδυση λόγω της ζεστής θάλασσας όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 16 βαθμούς κελσίου το χειμώνα μέχρι 28 βαθμούς το καλοκαίρι, ενώ τα καθαρά νερά επιτρέπουν ορατότητα 30 μέχρι 40 μέτρων. Η πανίδα του βυθού περιλαμβάνει επίσης πολλά ενδιαφέροντα είδη.

 

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ειδικά μονοπάτια για ποδηλασία, είτε για τους λάτρεις του αθλήματος είτε για όσους η ποδηλασία είναι τρόπος διακίνησης και εξερεύνησης. Ένα από τα μονοπάτια της περιοχής αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Μεγάλης Απόστασης Ε4, που εκτείνεται από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κύπρο. Το μήκους 2 χιλιομέτρων μονοπάτι της φύσης, το οποίο περνά από τη νοτιοανατολική ακτή του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, είναι μέρος της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτη και συνδέει τον χώρο με την παράδοση της ύπαρξης του ιερού στην περιοχή. Υπάρχουν επίσης διάφορα μονοπάτια που οδηγούν στην σπηλιά του Κύκλωπα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το μικρό άσπρο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, με σκαλοπάτια που οδηγούν στο αγίασμα κάτω στη θάλασσα.

Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή το 1992 έφεραν στο φως ενδείξεις ότι η τοποθεσία αυτή ήταν ένας από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισµούς στο νησί. Στη θαλάσσια περιοχή του κάβο Γκρέκο έχουν βρεθεί από δύτες πολλά ναυάγια. Το 2007 βρέθηκε και ερευνήθηκε αρχαίο ναυάγιο του 2ου αιώνα μ.Χ. Στο ακρωτήριο λειτουργεί φάρος κατασκευασμένος από τους Βρετανούς, ο δεύτερος που κατασκευάστηκε στην Κύπρο μετά από αυτόν του κάστρου της Πάφου. Μην διστάσετε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, αν δεν το κάνατε μέχρι τώρα, να ανακαλύψετε την περιοχή.