Στεγάζεται στην οικία Κούτρα, η οποία αποτελεί τη μοναδική κατοικία παραδοσιακής μεσαορίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, που έχει διασωθεί στην κοινότητα Αυγόρου. Πρόκειται για ένα πλούσιο πετρόκτιστο αγροτόσπιτο, του οποίου η αυλή περιλαμβάνει μάντρα, αλακατόλακκο και δεξαμενή. Η οικία αποτελείται από δύο ορόφους. Στο ισόγειο στεγάζεται το δίχωρο και σώσπιτο, το οποίο αποτελεί το κυρίως μέρος της κατοικίας, το δωμάτιο με σέντε, το οποίο χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος, για τα γεωργικά προϊόντα – εργαλεία και το μαγειρκό δηλαδή την κουζίνα. Στον πάνω όροφο, υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια, τα οποία αποτελούσαν τα δωμάτια των παιδιών της οικογένειας. Μεταξύ του κυρίως κτίσματος και της αυλής, υπάρχει ένας ημι-υπαίθριος χώρος, ο ηλιακός, στον οποίο γίνονταν οι πιο πολλές συνάξεις και τα γλέντια της οικογένειας.

Σε συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου και του Ιδρύματος Πιερίδη, η κατοικία έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί ως Εθνογραφικό Μουσείο, προβάλλοντας έτσι τη λαογραφική τέχνη και παράδοση, όχι μόνο της περιοχής των Κοκκινοχωρίων, αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Στο Μουσείο εκτίθενται σπάνια είδη της λαογραφικής συλλογής του Ιδρύματος Πιερίδη, όπως κεντήματα, υφαντά, ενδύματα, ξυλόγλυπτα έπιπλα, είδη αγγειοπλαστικής, σκεύη, εργαλεία κ.α. Πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές των κατοίκων της κοινότητας του Αυγόρου. Παράλληλα στο Μουσείο φιλοξενούνται πίνακες ζωγραφικής του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Μιχαήλ Κκάσιαλου, καθώς και έργα πολλών αυτοδίδακτων Κυπρίων ζωγράφων. 

Τα εκθέματα του Μουσείου δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τους χώρους  μια παραδοσιακής μεγαλοαστικής κατοικίας του περασμένου αιώνα και να γνωρίσει τη λαϊκή παράδοση του νησιού.