Ένα χωριό με αρχαίο ιστορικό παρελθόν και με εύφορο κόκκινο έδαφος που δίνει νόστιμα και φημισμένα γεωργικά προϊόντα.

Αυγόρου

Η Αυγόρου βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου και αποτελεί ένα από τα «Κοκκινοχώρια», γνωστά για το πλούσιο κόκκινο έδαφός τους. Γειτονεύει με τις κοινότητες της Ορμήδειας, της Άχνας, της Ξυλοφάγου και του Λιοπετριού. Το χωριό πήρε το όνομά του κατά μία εκδοχή από τα λουτρά του Ευαγόρα, βασιλιά της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, με ευρήματα που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στην περίοπτη θέση του χωριού (Εύορος – ευόρου).

Η κοινότητα εμφανίζεται σε χάρτες και πηγές της μεσαιωνικής περιόδου, όπου παρουσιάζεται να είναι φέουδο που ανήκε σε οικογένεια ευγενών. Παρόλα αυτά διάφορα ευρήματα που έχουν ανευρεθεί στην γύρω περιοχή καταδεικνύουν την κατοίκηση του χωριού από αρχαιοτάτους χρόνους.

Αυγόρου

Στο χωριό βρίσκονται διάσπαρτες πολλές μικρές εκκλησίες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Τέτοιες είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τερατσιώτη που αποτελεί ένα μονόκλιτο ναό με οκτάγωνο τρούλο, το μικρό καμαροσκέπαστο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα βορειανατολικά του χωριού και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της κοινότητας. Η κύρια εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, ένας ναός που ξεχωρίζει για το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του που φέρει μια σπάνιου είδους αμφιπρόσωπη εικόνα του 19ου αιώνα, η οποία από τη μια πλευρά απεικονίζει τη μορφή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και από τη άλλη τη μορφή του Αγίου Γεωργίου. Στο κέντρο της κοινότητας βρίσκεται και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος αποτελεί ναό των παλαιοημερολογιτών. Επίσης στα βόρεια του Αυγόρου βρίσκεται και το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Κενδέα. Στο καμαροσκέπαστο καθολικό της Μονής διατηρούνται ίχνη από τις αρχικές τοιχογραφίες. Κοντά στο Αυγόρου σώζεται μέχρι και σήμερα το σπήλαιο του οσίου Κενδέα, στον οποίο αποδίδονται πολλά θαύματα. Κάθε χρόνο στις 6 Οκτωβρίου με αφορμή την εορτή του Αγίου, πραγματοποιείται ένα μεγάλο πανηγύρι ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή.

Αυγόρου

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Το κέντρο του χωριού δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς εκεί θα δείτε τα παραδοσιακά καφενεία και την πλατεία του χωριού. Αξίζει να περιηγηθείτε στην πλατεία και να δείτε τα παραδοσιακά σπίτια κτισμένα με πλινθάρι και πελεκητή ασβεστόπετρα, αλλά και το μνημείο της Ελευθερίας αφιερωμένο στους ήρωες πεσόντες της κοινότητας.

Ένα ακόμη μνημείο της κοινότητας που αξίζει να επισκεφθείτε βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού, στον κύριο δρόμο Αυγόρου – Λιοπέτρι. Το μνημείο, το οποίο είναι αγκαλιασμένο από 111 πανύψηλα κυπαρίσσια, ανεγέρθηκε στον τόπο θυσίας του πρώτου πεσόντα – μέλους της οργάνωσης της ΕΟΚΑ, του Μόδεστου Παντελή, από το Λιοπέτρι. Στο σημείο του Μνημείου έχει ανεγερθεί Παρεκκλήσι το οποίο συμβολικά έχει αφιερωθεί στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, στον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα και στο Μόδεστο Πατριάρχη Ιεροσολύμων προς τιμή του πρωτομάρτυρα ήρωα Μόδεστου Παντελή.

Αυγόρου

Σε μια επίσκεψη σας στο Αυγόρου επισκεφθείτε το Εθνογραφικό Μουσείο- Ίδρυμα Πιερίδη. Βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό και η αρχιτεκτονική του είναι επηρεασμένη από το λαϊκό μεσαορίτικο τρόπο δόμησης της εποχής. Στο Μουσείο εκτίθενται σπάνια είδη της λαογραφικής συλλογής του Ιδρύματος Πιερίδη, όπως κεντήματα, υφαντά, ενδύματα, ξυλόγλυπτα έπιπλα, εργαλεία κ.α., ενώ πολλά από τα εκθέματα προέρχονται και από δωρεές των κατοίκων του χωριού. Παράλληλα στο Μουσείο φιλοξενούνται έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Μιχαήλ Κκάσιαλου, καθώς και έργα πολλών αυτοδίδακτων Κυπρίων ζωγράφων. Πρόσφατα στο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται καφενείο, του οποίου τα καθαρά έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το εναλλακτικό αυτό καφενείο αποτελεί πρωτοβουλία της θεατρικής νεανικής ομάδας «Δημιουργείν» , η οποία αποτελείται από νέους του χωριού, αλλά και της υπόλοιπης επαρχίας Αμμοχώστου.

Αυγόρου

Στην κοινότητα θα βρείτε κάτι μοναδικό για τα δεδομένα της Κύπρου, ένα υπέροχο βοτανόκηπο , τον Cyherbia, που είναι ουσιαστικά ένα όμορφο μεγάλο πάρκο που αποτελείται από εννέα βοτανικούς κήπους, ένα δάσος μέσα στο οποίο εκατοντάδες ενδημικά δέντρα και θάμνοι σχηματίζουν το νησί της Κύπρου και επίσης το πρώτο και μοναδικό λαβύρινθο στο νησί. Ο λαβύρινθος που εκτείνεται σε μια έκταση 2000 τ.μ. προσφέρει μια «πράσινη διασκέδαση» για όλη την οικογένεια. Η επίσκεψη στο πάρκο προσφέρει μια πρωτόγνωρη αρωματική, διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία. Προτού φύγετε από εδώ επισκεφθείτε την καφετέρια, για να πιείτε βοτανικό τσάι και να φάτε σπιτικά γλυκά και αλμυρά, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και βοτανικά τσάγια της αρεσκείας σας, τα οποία παρασκευάζονται από τα βότανα του πάρκου. Κάθε χρόνο κατά το μήνα Ιούνιο στο Βοτανικό Κήπο διεξάγεται το φεστιβάλ Λεβάντας, ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει πλούσιες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Αυγόρου

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως στο Αυγόρου κάθε χρόνο διοργανώνεται κατά το μήνα Ιούλιο το Φεστιβάλ Πατάτας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προώθηση και η προβολή του τοπικού προϊόντος του Αυγόρου. Άλλωστε το Αυγόρου είναι από τα κυριότερα πατατοπαραγωγικά χωριά των Κοκκινοχωριών.

Αυγόρου