Σε κεντρική τοποθεσία στην κοινότητα της Αθηένου, εντός του Κωνσταντινίδειου Δημοτικού πάρκου βρίσκονται οι προτομές των δύο ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, Αρτέμου Κ. Φραντζέσκου και Τουμάζου Μ. Τουμάζου.

Ο Άρτεμος Φραντζέσκος γεννήθηκε στην Αθηένου το 1931 και αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο ακολούθησε το επάγγελμα του μηχανουργού. Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα εντάχθηκε στην οργάνωση της ΕΟΚΑ, αναλαμβάνοντας την αρχηγία της ομάδας του χωριού του, συμμετέχοντας σε διάφορες επιχειρήσεις και ενέδρες στην περιοχή Αθηένου - Πυροΐου. Στο σπίτι του ο Αρτέμος είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση, όπου κατασκεύαζε, μαζί με τους συναγωνιστές του, τις δικές τους βόμβες, τις οποίες προμήθευαν και στα γύρω χωριά. Τον Αύγουστο του 1956, ενώ ο Άρτεμος, μαζί με τους συνεργάτες του, κατασκεύαζαν την πυρίτιδα στο σπίτι του, μια σπίθα που έπεσε στο κιβώτιο με το εύφλεκτο υλικό θα προκαλούσε μεγάλη έκρηξη. Τότε ο Άρτεμος άρπαξε αμέσως το καιόμενο δοχείο στην αγκαλιά του και έτρεξε έξω από το σπίτι. Προτίμησε ο ίδιος να γίνει θυσία για να γλιτώσει από βέβαιο θάνατο τους συναγωνιστές του.

Ο Τουμάζος Τουμάζου γεννήθηκε στην Αθηένου το 1934 και ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στην οργάνωση της ΕΟΚΑ, αναλαμβάνοντας τις ομάδες της νεολαίας της περιοχής. Μάλιστα είχε ιδρύσει την ΟΧΕΝ Αθηένου, μέσα από την οποία έκανε την επιλογή για την επάνδρωση των ομάδων. Συμμετείχε μαζί με τους συναγωνιστές του σε διάφορες ενέδρες εναντίον των Άγγλων, στην κατασκευή χειροβομβίδων και άλλων πυρομαχικών. Είχε διαδεχθεί τον Άρτεμο Φραντζέσκο στην ηγεσία των ομάδων της περιοχής, μετά τον άδικο θάνατό του στις 12 Αυγούστου του 1956. Τελικά ο Τουμάζος, 12 ημέρες μετά το θάνατο του Άρτεμου, θα βρει και ο ίδιος παρόμοιο θάνατο, όταν μια βόμβα εξερράγη μέσα στα χέρια του.