Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου: το κτίριο και οι θησαυροί που φιλοξενεί θα σας μείνουν αξέχαστα.

 

Το αρχαιολογικό Μουσείο του Κουρίου βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας της Επισκοπής της Επαρχίας Λεμεσού. Στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό, παλιά κατοικία του διευθυντή των ανασκαφών του Κουρίου George McFadden από το Πανεπιστημιακό Μουσείο της Πενσυλβανίας. Μετά τον τραγικό θάνατο του McFadden από πνιγμό το 1953 και κατόπιν επιθυμίας του, το κτίριο δωρήθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και αποφασίστηκε να στεγάσει τις αρχαιότητες της περιοχής. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1969.

 

Το κτίριο είναι επιβλητικό, κτισμένο με πέτρα σε λαϊκή αρχιτεκτονική, με μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές καμάρες. Εντυπωσιακή είναι και η μεγάλη εξωτερική αυλή με τρία μεγάλα κυπαρίσσια τα οποία ομορφαίνουν το όλο τοπίο. Ο πρώτος όροφος λειτουργεί ως ξενώνες για τους αρχαιολόγους που εργάζονται στην περιοχή. Στο ισόγειο βρίσκονται το γραφείο του φύλακα και οι δύο μεγάλες εκθεσιακές αίθουσες του μουσείου, όπου φιλοξενούνται ευρήματα από την αρχαία πόλη του Κουρίου, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, καθώς και τους οικισμούς και τις νεκροπόλεις της γύρω περιοχής.

Στο Δυτικό δωμάτιο βρίσκονται εκθέματα από την περιοχή του Κουρίου, το κοιμητήριο του Αγίου Ερμογένη και από την Παλαιοχριστιανή Βασιλική. Μερικά από τα εκθέματα είναι το άγαλμα του Παιδιού με το δελφίνι, κεραμικά της ελληνιστικής περιόδου, χρυσά και μπρούντζινα κοσμήματα, διάφορα αγάλματα και μικρά κομμάτια από ψηφιδωτά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σκελετοί μιας τριμελούς οικογένειας, τα μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους κατά το φοβερό σεισμό του 365 μ.Χ. που κατέστρεψε την πόλη του Κουρίου.

Στο Ανατολικό δωμάτιο υπάρχουν κεραμικά, πήλινα αγγεία, κοσμήματα και μικρά αγαλματίδια από το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το κοιμητήριο της Φανερωμένης και της περιοχής Παμπούλας.

 

Το Μουσείο είναι ανοιχτό Δευτέρα με Παρασκευή 8.00 - 15.30, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή είναι κλειστό. Δεν είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ. Το εισιτήριο κοστίζει € 2,50.

Σχετικοί Συνδέσμοι

Αρχαιολογικός Χώρος Κούριο,  Φωτογραφίες & Χάρτης