Στην κοινότητα των Αγκλεισίδων, 17 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη της Λάρνακας έχει δημιουργηθεί ένα Μουσείο αφιερωμένο στην Ελιά. Δεν είναι τυχαίο που δημιουργήθηκε ένα τέτοιο μουσείο στις Αγκλεισίδες, καθώς η κοινότητα είναι ταυτισμένη με μια μακραίωνη παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή λαδιού.

Το Μουσείο ανεγέρθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται μια αιωνόβια ελιά 700 περίπου χρόνων. Η συγκεκριμένη ελιά, η οποία αποτελεί και διαχρονικό σύμβολο της κοινότητας, έχει περιφέρεια 11 μέτρα και ύψος περίπου 6 μέτρα και είχε ανακηρυχτεί το 2012, από το Υπουργείο Γεωργίας ως δέντρο της χρονιάς χρησιμοποιώντας το σε όλες τις ευρωπαϊκές παρουσιάσεις. Το αιωνόβιο αυτό δέντρο βρίσκεται υπό την επίβλεψη και συντήρηση του Τμήματος Δασών.

Το Μουσείο Ελιάς εγκαινιάστηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2015 από τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη. Εδώ έχουν τοποθετηθεί εκθέματα που παρουσιάζουν την ελιά, τους τρόπους και την εξέλιξη της παραγωγής της, τη συγκομιδή μέχρι και το τελικό στάδιο της που είναι η παραγωγή λαδιού. Φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει τον τρόπο εκμετάλλευσης της ελιάς από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Άλλωστε η ελαιοπαραγωγή συνδέεται άρρηκτα με την κυπριακή ταυτότητα και κουλτούρα. Στον περίβολο του Μουσείο έχει εγκατασταθεί ένα παλαιό ελαιοτριβείο της δεκαετίας του 1940.