Ένα χλμ περίπου βορειοδυτικά της Άλωνας, δίπλα από το μονοπάτι που ένωσε το χωριό με τη Λευκωσία συναντάμε το εξωκλήσι της Παναγίας της Καρδακιώτισσας. Το συγκεκριμένο εκκλησάκι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κατοίκους της Άλωνας, , καθώς οι κάτοικοι της κοινότητας προτού μεταβούν στη Λευκωσία, όπου έπρεπε να περπατήσουν ώρες ολόκληρες από ένα στενό μονοπάτι, έκαναν πρώτα μια στάση στο εξωκλήσι της Παναγίας για να ανάψουν ένα κερί για να έχουν καλό δρόμο.

Το εξωκλήσι έχει κτιστεί στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας του 15ου αιώνα, που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1987.Δυστυχώς από την πυρκαγιά καταστράφηκε και το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας της Καρδακιώτισσας του 16ου αιώνα και που έφερε επάνω του επιγραφή με αναφορά στο θανατικό του 1708,όπου έχασαν τη ζωή τους 63 άτομα. Από το αρχαίο εξωκλήσι διασώθηκε μόνο η εικόνα του Χριστού του Ελεήμονος επίσης του 16ου αιώνα, η οποία πλέον φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας.

Το νεότερο εκκλησάκι είναι τύπου βασιλικής με ξύλινη κεραμοσκεπή και οξυκόρυφη στέγη. Το καμπαναριό είναι ένα απλό ξύλινο κτίσμα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ναό. Το εξωκλήσι το οποίο είναι κτισμένο σε μια βουνοπλαγιά περιβάλλεται από ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο.