Πολύ λίγα μπορεί κανείς να πει για το χωριό Άλωνα. Και αυτό γιατί όλα πρέπει να αφεθούν στο φάσμα των πέντε αισθήσεων, της θέασης του πανέμορφου τοπίου, του ακούσματος των πουλιών, της όσφρησης των ανθισμένων φυτών, της γεύσης των αυθεντικών φρούτων και καρπών και της αφής των νιφάδων χιονιού τον χειμώνα.

Το χωριό Άλωνα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της οροσειράς Τροόδους σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, το χωριό αριθμεί μόνο 67 κατοίκους οι οποίοι πολλαπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες από ντόπιους που διαθέτουν εξοχικά ή από απόδημους που δεν ξεχνούν ποτέ τον τόπο καταγωγής τους. Γειτονικές κοινότητες είναι αυτές της Πλατανιστάσας, του Πολύστυπου και του Φτερικουδίου. Η ύπαρξη του χωριού είναι γνωστή επί εποχής Φραγκοκρατίας.

 

Το καταπράσινο τοπίο δεσπόζει στην Άλωνα. Απέραντες κοιλάδες από φουντουκιές, πλήθος ξηρόκαρπων δέντρων, περιβόλια με φρουτόδεντρα που ευδοκιμούν σχεδόν ολόχρονα είναι μερικά στοιχεία του πανέμορφου φυσικού τοπίου που απλώνεται στο χωριό.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κύπρο, οι κάτοικοι της Άλωνας έχουν την ευχέρεια να απολαμβάνουν όλες τις εποχές του χρόνου με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους. Πρώτα ο χειμώνας που ντύνει στα λευκά ολόκληρη την κοινότητα, ύστερα η άνοιξη με την άνθηση των δέντρων και το εξαιρετικό μοσχοβόλημα, ακολούθως, το καλοκαίρι με τη δροσιά του και το μαγευτικό πράσινο και το φθινόπωρο με τα φύλλα να πέφτουν από τα άφθονα δέντρα.

Πριν την είσοδο στο χωριό από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, η αίσθηση είναι αλλιώτικη με πυκνές κληματαριές να σκεπάζουν τους δρόμους. Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα και σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά αναφορικά δρομάκια και στενά, συνθέτουν το συγκείμενο ενός αυθεντικού κυπριακού παραδοσιακού χωριού.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 1835 είναι περιτριγυρισμένη από κερασιές και αποτελεί κτίσμα πάνω στα ερείπια προηγούμενης εκκλησίας. Μέσα, βρίσκεται η εικόνα του προστάτη της Άλωνας, του Αγίου Γεωργίου, που φιλοτέχνησε ο γνωστός κρητικός ζωγράφος, Κορνάρος, αλλά και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας. Επίσης, στο χωριό υπάρχει και το αρχαίο ξωκλήσι της Παναγίας της Καρδακιώτισσας το οποίο αναπαλαιώθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1987. Μέσα σε αυτό, υπάρχει μια περίφημη αρχαία εικόνα του Χριστού. Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου ανεγέρθηκε πρόσφατα πάνω στα ερείπια ομώνυμης παλαιότερης εκκλησίας.

Η αγάπη των κατοίκων του χωριού αλλά και των αποδήμων που δεν λησμονούν ποτέ το χωριό, τους δίνει μια ζωντάνια στην καταρημαγμένη από την αστυφιλία κοινότητα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το κτίριο της ΣΠΕ που περιλαμβάνει γραφεία, αποθήκες, υπεραγορά τροφίμων και μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, στο χωριό εδράζονται τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου, το κοινοτικό ιατρείο, το κτίριο του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Άλωνας και η κοινοτική βιβλιοθήκη.

 

Το χωριό αποτελεί τον απόλυτο προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο επισκέπτης θα αισθανθεί στιγμές χαλάρωσης σε ένα εντυπωσιακό τοπίο μακριά από την πολύβουη πόλη και το άγχος της καθημερινότητας.