Ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα που θυμίζει εικόνες από την έρημο της Σαχάρας βρίσκεται στην περιοχή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, απέναντι ακριβώς από την παραλία του Ladies Mile.

Οι αμμοθίνες δεν είναι τίποτα άλλο από μικροί λόφοι από άμμο που εντοπίζονται σε παράκτιες περιοχές. Πρόκειται για μια μεταβατική περιοχή μεταξύ της θάλασσας και της ενδοχώρας και λειτουργεί ως ένα φυσικό φράγμα προστασίας του εσωτερικού από έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως ο άνεμος , οι παλίρροιες και ο κυματισμός.

Αποτελούν σημαντικοί και ευαίσθητοι οικότοποι και για το λόγο αυτό προστατεύονται με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ συναντώνται φυτά και ζώα που προσαρμόζονται στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος των αμμοθινών και εμφανίζονται μόνο σε αυτή τη ζώνη. Το κρινάκι του γιαλού και η αμμόσαυρα είναι μόνο δυο είδη που εντοπίζονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η προστασία των οικοτόπων αυτών είναι απαραίτητη, εάν αναλογιστεί κανείς την σημαντικότητα τους και τα εκατοντάδες χρόνια που χρειάστηκαν για να σχηματιστούν. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την επίσκεψη μας σε μια παραλία της περιοχής να μην πατάμε με το όχημα μας επάνω στις αμμοθίνες, καθώς με τον τρόπο αυτό τις καταστρέφουμε.

Αξίζει λοιπόν να διατηρήσουμε τους χρυσαφένιους αυτούς λοφίσκους, καθώς αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο και αξιοπερίεργο τοπίο της φύσης.