Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου ιδρύθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού . Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της κοινότητας Ακρωτηρίου, 14χλμ δυτικά της Λεμεσού και η λειτουργία του γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας των Βρετανικών Βάσεων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της τοπικής κοινότητας.

Το Κέντρο, που λειτουργεί από το 2004,έχει ως σκοπό μέσα από τα προγράμματα που προσφέρει και τα εκθέματα που διαθέτει να αναδείξει την ιδιαίτερη πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής του Ακρωτηρίου. Άλλωστε το σύστημα των υγροτόπων της περιοχής, που κηρύχθηκε διεθνούς σημασίας , εξαιτίας της πανίδας και της χλωρίδας που φιλοξενεί , σε συνδυασμό με τον προνεολιθικό οικισμό του Αετόκρεμμου με τα πλούσια ευρήματά του, προσδίδουν στο Ακρωτήρι μια ξεχωριστή θέση στο χάρτη της Κύπρου.

Μέσα από ένα υπερσύγχρονο εξοπλισμό αποτελούμενο από αίθουσες διαδραστικών εκθεμάτων, μαζί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αφής, εκπαιδευτικά παιχνίδια, μικροσκόπια,δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια ολοκληρωμένη επαφή με τα γνωστικά αντικείμενα που φιλοξενεί. Το κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα προβολών-συνεδριάσεων, εκπαιδευτικά μονοπάτια για μελέτη της φύσης, παρατηρητήριο άγριας ζωής που βρίσκεται στην οροφή του κτιρίου προσφέροντας απρόσκοπτη θέα προς την Αλυκή, τη Λεμεσό και το Τρόοδος,εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βιολογικό ελαιώνα, βοτανικό κήπο αρωματικών βοτάνων της κυπριακής χλωρίδας, βιβλιοθήκη με βιβλία που καλύπτουν μια πλειάδα γνωστικών θεμάτων.

Για το λόγο αυτό, το Κέντρο αποτελεί ένα πολύ καλό προορισμό για σχολικές ομάδες, καθώς μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να έχουν μια ολιστική προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και ζητημάτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Εκτενείς πληροφορίες δίνονται και για τον οικισμό του ‘’Αετόκρεμμου’’, στον οποίο έχει εντοπιστεί η πρώτη παρουσία ανθρώπων στην Κύπρο. Αξιοπρόσεκτο αποτελεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν σαν βασική τους τροφή νάνους ιπποπόταμους και νάνους ελέφαντες, μικρά νανώδη ενδημικά είδη που ζούσαν την εποχή εκείνη.

Τέλος το Κέντρο έχοντας ως ένα από τους στόχους του τη διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης της καλαθοπλεκτικής, που αποτελούσε στο παρελθόν το κύριο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής, διοργανώνει μαθήματα καλαθοπλεκτικής και επισκέψεις σε μαστόρους του είδους.