Όμορφες απόκρημνες παραλίες, ένα αφημένο κουφάρι καραβιού, αρχαιολογικοί χώροι, ένα Μοναστήρι με πλούσια ιστορία, παλαιά εκκλησάκια, σπάνιοι φυσικοί οικότοποι συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, το οποίο εντοπίζεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, κοντά στην πόλη της Λεμεσού.

Το Ακρωτήρι βρίσκεται νοτιοδυτικά της αλυκής της Λεμεσού και η έκταση του εκτείνεται ανάμεσα στο ακρωτήρι Ζευγάρι και στο ακρωτήρι της Γάτας. Η ιδιαιτερότητα του χωριού έγκειται στο ότι μια μεγάλη έκτασή του ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση της συμφωνίας εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Παρόλα αυτά ένα μεγάλος αριθμός Ακρωτηριωτών εξακολουθεί να διαμένει στο χωριό.

Στο Ακρωτήρι και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αετόκρεμμου έχουν έρθει στο φως ευρήματα μοναδικά στην κυπριακή αρχαιολογία, καθώς χρονολογήθηκαν γύρω στο 8000 π.Χ., ενώ θεωρείται ο αρχαιότερος χώρος που έχει ανασκαφεί στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια η τοποθεσία του Αετόκρεμμου θεωρείται η πρώτη περιοχή της Κύπρου που κατοικήθηκε από ανθρώπους. Ευρήματα, όπως οστά από νάνους ιπποπόταμους, νάνους ελέφαντες, ελάφια, αγριογούρουνα και άλλα ζώα μας δίνουν σημαντικότατες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο νανισμός υπήρξε αποτέλεσμα των εξελικτικών αλλαγών των συγκεκριμένων ζώων προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Η συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται να κατοικήθηκε διαχρονικά (Ρωμαϊκή – Βυζαντινή Περίοδο, Βυζαντινή – Παλαιοχριστιανική περίοδο) και αυτή η συνεχής κατοίκηση ευνοήθηκε από το φυσικό πλούτο της περιοχής. Ο αρχαιολογικός χώρος του «Αετόκρεμμου» δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμος.

Μέρος της μακραίωνης ιστορίας του Ακρωτηρίου αποτελούν και οι εκκλησίες του με πιο φημισμένη την εκκλησία της Μονής του Αγίου Νικολάου των Γάτων, που βρίσκεται ανατολικά της κοινότητας. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα, εάν όχι το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού και σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη. Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των γάτων που βρίσκεται στο μοναστήρι και σχετίζεται με την παράδοση που φέρει την Αγία Ελένη να έχει συγκεντρώσει στη Μονή γάτους με σκοπό να αντιμετωπίσει τα φίδια και τα ερπετά που είχαν κατακλύσει την περιοχή, εξαιτίας μιας μακράς περιόδου ανομβρίας.

Άλλα αξιόλογα εκκλησάκια αποτελούν του Αγίου Γεωργίου, νοτιοδυτικά της κοινότητας, που αποτελεί κτίσμα του 16ου αιώνα, τα απομεινάρια της καμαροσκέπαστης εκκλησίας του Αγίου Δημητριανού (12ος αιώνας) και η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα (11ος αιώνας) που βρίσκεται στα όρια των κοινοτήτων Ακρωτηρίου και Ασώματου.

Παναγία Γαλακτοτροφούσα Ακρωτήρι - Ασώματος

Παναγία Γαλακτοτροφούσα

Πέρα από τον ιστορικό – πολιτιστικό πλούτο η χερσόνησος του Ακρωτηρίου έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιμέρους στοιχείων, όπως η χλωρίδα, η πανίδα, οι οικότοποι, η γεωλογία και η υδρολογία. Το σύστημα υγροτόπων της περιοχής, με άξονα της Αλυκή και το Λιβάδι Φασουρίου, κηρύχθηκε από το 2003 υγρότοπος διεθνούς σημασίας (Σύμβαση Ραμσάρ) , όπως επίσης η Χερσόνησος έχει κηρυχθεί ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά. Η Αλυκή Ακρωτηρίου με τα γύρω λιβάδια φιλοξενούν το μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών στην Κύπρο, ενώ στο Λιβάδι (Φασουρίου) συναντώνται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών.

Η σημαντικότητα της περιοχής του Λιβαδιού σχετίζεται και με τη συνεισφορά του στους κατοίκους της περιοχής χρόνια πριν, καθώς παρείχε τις πρώτες ύλες για την καλαθοπλεκτική, αλλά και βοσκότοπους για τα ζώα των κατοίκων. Τόσο η καλαθοπλεκτική όσο και η κτηνοτροφία αποτελούσαν στο παρελθόν τις κυριότερες πηγές εσόδων για τους ντόπιους. Στις μέρες μας ελάχιστοι πλέον κάτοικοι ασχολούνται με την παραδοσιακή αυτή τέχνη της καλαθοπλεκτικής.

Μαθήματα καλαθοπλεκτικής και επισκέψεις σε μαστόρους του είδους διοργανώνονται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, ένα Κέντρο που λειτουργεί από το 2004 και που έχει ως σκοπό μέσα από τα προγράμματά του και τα εκθέματα που διαθέτει να αναδείξει την ιδιαίτερη πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής του Ακρωτηρίου. Μια επίσκεψη στο Κέντρο αποτελεί μια καλή αρχή για να γνωρίσετε τον πλούτο της περιοχής. Μέσα από ένα υπερσύγχρονο εξοπλισμό δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν μια ολιστική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων που φιλοξενεί.

Άλλα αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν το ναυάγιο «Αχαιός», ένα κουφάρι καραβιού που σε συνδυασμό με το άγριο σκηνικό της περιοχής δημιουργείται ένα μοναδικό μαγευτικό τοπίο , η παραλία του Lady’s Mile, που αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Λεμεσού, μήκους 4 χιλιομέτρων, ιδανική κυρίως για τις οικογένειες, εξαιτίας των πεντακάθαρων νερών της και της αμμουδερής παραλίας της. Οι περισσότερες από τις παραλίες της Χερσονήσου Ακρωτηρίου είναι απόμερες και απόκρημνες, ενώ σε κάποιες από αυτές εντοπίζονται οι προστατευόμενες χελώνες Καρέτα καρέτα και η Πράσινη Χελώνα.

Τέλος κατά την επίσκεψη σας στο Ακρωτήρι επισκεφτείτε την πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καφενείο. Προσέξτε τις αιωνόβιες ελιές δίπλα από την κύρια εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Αξίζει να γνωρίζετε πως στο Ακρωτήρι δεν προσφέρονται οποιαδήποτε αγροτουριστικά καταλύματα για διαμονή εντούτοις προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων και καφετεριών.

Αναμφισβήτητα αξίζει να ανακαλύψετε τους κρυμμένους θησαυρούς του Ακρωτηρίου που όχι άδικα του δίνουν μια ξεχωριστή θέση στο χάρτη της Κύπρου. Το γαλάζιο της θάλασσας, τα πλούσια χρώματα της φύσης, ο μεγάλος αριθμός των υδρόβιων πουλιών,τα αξιόλογα μνημεία της περιοχής, συνθέτουν τη μοναδική αυτή ομορφιά της περιοχής.