Nature

Displaying 1 - 20 of 21
Article

To κυπριακό γαϊδούρι το συναντάμε στις μέρες μας περισσότερο σε card postal και σουβενίρ παρά στην πραγματικότητα. Το αξιολάτρευτο όμως αυτό ζώο, που διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην αγροτική ζωή του νησιού, ίσως έφτασε η ώρα να αποκτήσει την πραγματική του αξία!

Article

 

Βράχοι απαράμιλλης ομορφιάς και ηρεμίας, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την βίαιη δράση των τριών αδελφιών Χασαμπουλιών.

Article

 

Στην καθομιλουμένη ακούγεται πολύ συχνά η φράση «Να σου κάνω τσάι κουρτουνιάς», ενώ στην Ελλάδα θα το ακούσεις και σαν «τσάι της πεθεράς» και «φυτό του Μεταξά». Τι είναι όμως τελικά η κουρτουνιά και τι το καθιστά τόσο ιδιαίτερο φυτό;

Article

 

Η Κύπρος θα χωριζόταν στα τρία και θα έχανε το 22% των εδαφών της.

Article

Ο κάθε μύθος που συνδέεται με την «Πέτρα του Ρωμιού» σε ταξιδεύει μέσα στον χρόνο και σε μεταφέρει σε εποχές που ο Ελληνισμός μεγαλουργούσε σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

Article

 

Ένα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα, το οποίο συναντάμε και στην κυπριακή φύση, είναι το κυκλάμινο. Μάλιστα στην Κύπρο ευδοκιμεί αποκλειστικά ένα από τα 23 γνωστά είδη κυκλάμινου. Όχι λοιπόν τυχαία το κυκλάμινο αποτελεί το εθνικό μας φυτό.

Article
Τουλίπα η κυπριακή

Tulip the cypriot: Red tulip, the flower of true love

Article

Αιωνόβια Δέντρα της Κύπρου: Μνημεία της φύσης και θεματοφύλακες παραδόσεων

Article

Θαλάσσιες Χελώνες της Κύπρου: Ο δύσκολος αγώνας για επιβίωση

Article

Το κυπαρίσσι είναι μεγάλο και μακρόβιο δέντρο της οικογένειας των κωνοφόρων. Το γένος του περιλαμβάνει 12 είδη , από τα οποία στον τόπο μας διακρίνεται μόνο ένα είδος , το είδος κυπάρισσος αειθαλές και το οποίο διακρίνεται σε δύο ποικιλίες το οριζοντιόκλαδο και το ορθόκλαδο ή αλλιώς πυραμιδοειδές. Το ξύλο του κυπαρισσιού έχει αρωματική οσμή,...

Article

Για τους αρχαίους τα φυτά δεν υπήρχαν απλά για να ομορφαίνουν το τοπίο. Τους έδιναν θεϊκές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τα σε θεραπευτικούς σκοπούς και σε θρησκευτικές τελετές. Παράλληλα τα συνέδεαν με μύθους θέλοντας να δικαιολογήσουν την προέλευση τους και τις «μαγικές» ιδιότητες τους.

Article
Κρόκος : Το ωραιότατο αγριολούλουδο της κυπριακής χλωρίδας

Τα φυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας μας και μας συνδέουν με το παρελθόν μας πρωταγωνιστώντας σε μύθους. Οι μύθοι αυτοί εξιστορούν από πού προέρχεται το κάθε φυτό μέσα από γεγονότα που έχουν ως κύριους πρωταγωνιστές τους αρχαίους θεούς του Ολύμπου. Όπως λοιπόν οι μύθοι μας μαγεύουν με την εξιστόρηση τους με τον ίδιο τρόπο μας μαγεύουν τα φυτά...

Article
Ματσικόριδον : Ένα ωραίο και εύοσμο αγριολούλουδο

Σύμβολο της αγάπης, του νέου ξεκινήματος, της καλοτυχίας, αλλά συγχρόνως, ένεκα του μύθου του νάρκισσου, σύμβολο της ματαιοδοξίας και της εγωπάθειας, το ματσικόριδον ή αλλιώς το μιτσικόριδον αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο εύοσμα αγριολούλουδα της κυπριακής χλωρίδας.

Article
Ελιά : Ένα ευλογημένο δέντρο

Όπου και αν λάχει κατοικία
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί.
Ως τα βαθιά μου γηρατειά,
Δεν βρίσκω στην δουλειά ντροπή.
Μ’ έχει ο θεός ευλογημένη,
Και είμαι γεμάτη προκοπή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη. (Κωστής Παλαμάς, «Η ελιά»)

Article

Μπορεί τις καμήλες σήμερα να τις βλέπουμε μόνο σε θεματικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους, όμως στο παρελθόν τις συναντούσαμε κανονικά στους δρόμους του νησιού.