History

Displaying 1 - 20 of 52
Article

Η βιογραφία μίας από τις σημαντικότερες βασίλισσες της Κύπρου που θέλησε με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την ελληνική πολιτιστική παράδοση στο νησί και να αποκαταστήσει το κύρος και τη δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υφίστατο κακουχίες από τη Λατινική Εκκλησία, ούσα η Κύπρος στα χέρια των Φράγκων.

Article

Η επιχείρηση «Νίκη» που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε μία «εμφύλια τραγωδία» κατάφερε να πετύχει τον αρχικό σκοπό της, ωστόσο, η ασυνεννοησία ανάμεσα στην ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά απέφερε απώλειες προερχόμενες από φίλια πυρά.

Article

Ο ξακουστός κλεφταρματωλός του Ολύμπου που ενέπνευσε τον Γρηγόρη Αυξεντίου και χρησιμοποίησε το όνομα του σαν ψευδώνυμο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59.

Article

 

Οι 31 Κύπριοι τρομοκράτες και η συμπαράσταση που βρήκαν από τους τρομοκράτες του ΙΡΑ, οι οποίοι στάθηκαν μπροστά προστατεύοντας τους

 

Article

 

«Ήταν ένα μικρό καράβι» , ένα παιδικό τραγούδι που όλοι τραγουδήσαμε και όμως, η ιστορία στην οποία βασίζεται δεν είναι παιδική.

 

Article

 

Οι Κύπριοι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σιδηρόδρομου έβλεπαν τα τρένα περισσότερο ως ένα ωραίο θέαμα παρά ως μεταφορικό μέσο παραμένοντας έτσι πιστοί στις μετακινήσεις τους με τα γαϊδούρια.

 

Article

Το όνομα της Βερεγγάριας συνδέεται με τη βυζαντινή ιστορία της Κύπρου μιας και όπως λέγεται αποτέλεσε την αιτία κατάληψης της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Article

 

Η στυγερή δολοφονία των μοναχών της μονής από Τούρκους εξτρεμιστές τον Ιανουάριο του 1964.

Article
1η Οκτωβρίου: Επέτειος της κυπριακής ανεξαρτησίας

Η Κύπρος θα ζήσει τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της μέσα σε μία εικοσαετία. Με περίσσια μεγαλοψυχία στον αγώνα του 55-59 οι Ελληνοκύπριοι έδιωξαν τον αποικιακό στρατό με αποτέλεσμα την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας. Η επιβαλλόμενη ανεξαρτησία καταρρέει τρία χρόνια αργότερα με αποκορύφωμα τον διαχωρισμό του νησιού το 1974.

Article

«Ήταν ένα μικρό καράβι» , ένα παιδικό τραγούδι που όλοι τραγουδήσαμε και όμως, η ιστορία στην οποία βασίζεται δεν είναι παιδική.

Article

 

«Κοινό Κυπρίων», ένας θεσμός με όραμα την ένωση, την ομόνοια, την ευημερία.

Article

 

Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα μαγικό σπορ που μπορεί να προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις . Ποιος ήταν ο πρώτος δύτης και λίγα λόγια για το άθλημα που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο του βυθού.

Article

 

«Νάμα», «Απόστολος των κρασιών», «Κρασί των βασιλιάδων», «Ανοιχτήρι γυναικών» είναι μόνο κάποια από τα προσωνύμια που έχουν αποδοθεί στο κρασί της Κύπρου, την Κουμανταρία.

Article

Με πρωτοστάτη τον Νικόδημο Μυλωνά οργανώνονται ογκώδεις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Κύπρο με σκοπό την αφύπνιση του εθνικού φρονήματος και την απαίτηση για ελευθερία και Ένωση με την Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 1931 εκδηλώθηκε η πρώτη παγκύπρια αυθόρμητη μαζική αντίσταση του λαού εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας. Οι...

Article

 

Στέλνουν αυτοκίνητα γεμάτα με πάνοπλους στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν την απειλή: τους μικρούς μαθητές που κρατούν πέτρες στα χέρια.

Article

Η κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς ξεκινά από την προσπάθεια πολιορκίας της Λευκωσίας που έπεσε μετά από 1,5 μήνα σκληρών και ηρωικών μαχών από τους υπερασπιστές της.

Article

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 1570 όταν ο Κρητικός ναύαρχος Φασσιοδόνιος είχε φθάσει στην Κύπρο με ένα δίκροτο, με σκοπό να  ενισχύσει τις συμμαχικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την πόλη της Αμμοχώστου ενάντια στον πολυάριθμο τουρκικό στρατό.

Article

 

Η Κύπρος είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τα παλαιοντολογικά της ευρήματα. Οι αρχαιότερες παρουσίες θηλαστικών στην Κύπρο είναι νάνοι ιπποπόταμοι, ελέφαντες ....

Article

 

Οι 13 Οσιομάρτυρες της Κύπρου βασανίστηκαν φριχτά και θανατώθηκαν από τους παπικούς, μένοντας πιστοί στο ορθόδοξο δόγμα μέχρι το τέλος.

Article

 

Ίδρυμα «Άγιος Χαράλαμπος», η Σπιναλόγκα της Κύπρου